Външният вид на новороденото може да се различава в зависимост от много фактори, включително наследствеността, етническата група и здравето на бебето. И все пак, има някои идентични характеристики, които обикновено са свързани с външния вид на новородените. Ето и кои са те: 

yesКАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

ТЕГЛО И РАЗМЕР

Нормалното тегло на новородено бебе е между 2,5 и 4 килограма, а дължината е около 45-55 сантиметра. Някои бебета обаче могат да бъдат по-малки или по-големи, в зависимост от генетичните фактори и здравословното им състояние. Ако бебето се роди преждевременно, например, е възможно то да тежи 1 кг, че дори и по-малко. 

КОЖА

Новородените обикновено имат мека, гладка кожа, която може да бъде малко червена или розова. Някои бебета обаче могат да имат суха кожа или да са покрити със здрави, бели точки, наречени мили.

yesПървият час на бебето

ОЧИ

Новородените бебенца обикновено имат разширени зеници, а цветът на очите им най-често е син. Важно е да знаете, че цветът на очите се променя след раждането през първите няколко месеца, а при някои деца и до 3-годишна възраст. Промяната е към потъмняване на очите – натрупването на повече меланин в меланоцитите на ириса. По тази причина кафявите очи не могат да станат зелени или сини, а само по-тъмни. При светлите очи често се наблюдава потъмняване, но промяната не е значителна. Очите на вашето бебе ще бъдат с цвят, който се определя по сложни генетични механизми.

yesЦветът на очите на бебето - всичко, което е важно

КОСА

При раждането си, новородените могат да имат малко, много или пък никаква коса. Тя, разбира се, може да бъде различна по текстура и цвят.

УШИ

Новородените обикновено имат меки, гъвкави уши, които могат да се движат леко. Ако ушите са малко повдигнати, това най-често е временно и няма нужда от лечение.

yesДа се прибереш с новороденото си бебе след трудна раздяла - жадуван миг

Тези характеристики на външния вид на новороденото могат да се различават, но обикновено не са причина за притеснение, освен ако не са свързани с други здравословни проблеми. Винаги е добре да се консултирате с педиатър, ако имате въпроси или притеснения относно външния вид или здравето на вашето новородено бебе.