Деца продават собственоръчно изработени мартеници, за да помогнат на новородените бебета в монтанската болницата. Те са подкрепени от своите родители и учители, а благотворителният им базар е открит вчера.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Инициативата е на Четвърто основно училище "Иван Вазов" в Монтана. „Не е много трудно да направиш мартеница, мама ми помогна", разказа Матей, ученик.

„Ние изработихме в клас Пижо и Пенда с бял и червен конец. Трудно е да правиш мартеници, но майсторите могат", посочи Андрей.

В изработката на мартеници се включват всички деца от първи до седми клас в училището, техните учители и родители. „Тази година предвид бума на бебета в нашият град, решихме средствата, събрани от този базар, да бъдат дарени именно на неонатологичното отделение в нашата болница за закупуване на необходимата апаратура", посочи директорът Цветанка Цветкова.

Увеличават на 510 лв. компенсацията за неприети в градина деца

Почти всички материали за изработката на мартениците са осигурени от училището. „В училище се стремим да възпитаваме децата към всички човешки ценности, към състрадателност, към доброта, да бъдат добри хора най-вече, да помагат на нуждаещия се и те именно това правят", каза тя.

Директорът на училището съобщи, че ежегодно се провеждат подобни благотворителни базари. „Мартенският базар е един от тях. Идеята дойде от ученическия съвет, както винаги. Мотото ни е: „Грижа за най-малките". Това са родените в неонатологични отделения в МБАЛ д-р "Стамен Илиев" в гр. Монтана", заяви тя.

Източник: https://www.cross.bg/