Разговаряме с д-р Йован Даскалов, началник Отделение по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Софиямед“, а темата ни е изключително важна – профилактиката рака на маточната шийка. Все повече млади са засегнати от заболяването, затова, ако искате да бъдете заедно с нас в мисията да повишаваме здравната култура сред населението в България, споделете със свои близки дами и приятелки. От какво може да се развие рак на маточната шийка и кои са признаците за откриване на злокачественото заболяване - ето какво ни сподели той.


Ракът на маточната шийка е на четвърто място по заболеваемост и смъртност от онкологичните заболявания при жените в света. Въпреки че е предотвратимо и лечимо заболяване, ракът на маточната шийка продължава да бъде сериозен проблем за много млади жени. 

Ракът на маточната шийка не започва от нормална, здрава тъкан, а от доброкачествени предракови изменения на маточната шийка. Тези изменения, а в последствие и развитието на рак от тях, се причиняват от продължително персистираща в организма инфекция с човешки папиломен вирус. 
Инфекцията с HPV често протича безсимптомно – в някои случаи от момента на инфектиране с вируса до развитието на раково заболяване могат да минат много години. Инфекцията може да се прояви като генитални брадавици, дисплазия на маточната шийка, рак на маточната шийка, рак на вулвата, рак на вагината, рак на ануса, рак на пениса. Вече развил се рак на маточната шийка също може да протича напълно безсимптомно. 

Симптоми на заболяването могат да бъдат кървене след полов контакт, както и болка по време на акта, интерменструално кървене, кървене в периода на постменопаузата, вагинално течение с неприятна миризма или примесено с кръв. Наличието на някой от тези симптоми не поставя диагнозата, както и липсата им не изключва наличие на злокачествен процес.

Прочетете още: Светла Иванова: Важно е да осъзнаем, че всяка възраст е красива

Как можем да избегнем развитието на това заболяване или с други думи какво включва профилактиката? 
Най-добрата превенция на заболяването е ваксинопрофилактиката. Множество проучвания доказват ефективността на ваксините срещу развитието на рак на маточната шийка при момичета на възраст  между 9 и 14 години, които са преминали пълния курс на ваксинация от три дози и не са имали преди това полови контакти. Редовните профилактични прегледи и изследвания намаляват риска от развитие на рак на маточната шийка. Ако има изменения, те се откриват при извършване на изследване наречено колпоскопия. Наличието на колпоскопски атипизъм налага хистологично уточняване, което се постига чрез прицелна биопсия и последващо хистологично изследване от лекар патологоанатом. Резултатът от биопсията в повечето случаи определя и последващото лечение. Цитонамазката (PAP-тест) е също изследване за профилактика на рака на маточната шийка, но с голям процент на фалшиво-отрицателни резултати. По тази причина е хубаво двете изследвания, колпоскопия и взимане на цитонамазка, да се извършват заедно, както и интерпретацията на резултатите. 
Хванати навреме, доброкачествените изменения върху маточната шийка или вече развил се рак, но в ранен стадий, се лекуват лесно и максимално щадящо за пациента.

Коя възрастова група е най-застрашена? 
Ракът на маточната шийка често се определя като рак на младите, защото заема второ място по честота сред жените на възраст между 15 и 44 г. Това се дължи на възрастовия диапазон, в който жените обикновено са най-сексуално активни и изложени на риск от заразяване с човешки папиломен вирус.

Какво представлява лечението, защо навременната диагностика е от изключително голямо значение? 
Лечението на заболяването зависи от стадия, на който е диагностицирано при откриването му.  Резултатът от биопсията в повечето случаи определя и последващото лечение. Лечението може да бъде консервативно или оперативно. Най-честите методи, които се използват, включват директна аблация на лезията, като химиокоагулация, диатермокоагулация (ДТК) или хирургическа ексцизия.

Прочетете още: Всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки

Човешкият папиломен вирус (ЧПВ) е част от евентуалните причини за диагнозата, но какво всъщност представлява той? 
Множество извършени проучвания досега доказаха над 90% етиологичната роля на човешкия папиломен вирус в патогенезата на цервикалния карцином. Тази връзка повишава възможността за ефективна превенция на заболяването чрез HPV ваксинация. 
Човешкия папиломен вирус (HPV) е ДНК вирус, който атакува епителните клетки на кожата и лигавиците на човешкото тяло. Познати са около 200 различни типа HPV. Много видове HPV са канцерогенни, тоест имат способността да изменят нормални клетки в ракови. Тези типове се наричат „високорискови“.  Почти всички видове рак на маточната шийка се дължат на персистираща инфекция с високорискови HPV16 и HPV18. След като HPV нахлуе в клетка гостоприемник той изменя нейното ДНК и настъпва активна инфекция, ако имунната система не успее сама да се справи с вирусната инфекция.

Колко безопасна е ваксинацията срещу човешки папиломен вирус? 
НРV ваксините са включени в списъка на препоръчителните имунизации в България. У нас е налична 9-валентната ваксина за имунизация на момичета и момчета над 9 годишна възраст. Тя осигурява най-широката защита, предпазвайки имунизираните лица от най-честите ракови и други заболявания, които инфекцията с HPV може да причини - (6,11,16,18, 1, 33, 45, 52, 58). 
HPV ваксините са сред най-безопасните и най-тестваните ваксини. Всяка ваксина срещу HPV е щателно тествана за безопасност и ефективност в клинични изпитвания, преди да бъде лицензирана. Проследяването на безопасността на HPV ваксините продължава във всяка страна след въвеждането им. Не са установени тежки или сериозни нежелани реакции. Най-честите странични реакции са болка в мястото на убождане, зачервяване, главоболие. Клиничните изпитвания потвърждават, че HPV-ваксините не причиняват репродуктивни проблеми. HPV ваксинацията предотвратява появата на предракови цервикални лезии и рак на маточната шийка.

Как се случва заразяването? 
Най-често срещаният, но не единствен начин за заразяване с човешки папиломен вирус е по сексуален път. Други форми на предаване на вируса могат да бъдат чрез кожен контакт (допир) или контакт между лигавици. Това прави и използването на презервативи по време на полов контакт недостатъчна защита от предаването на вируса, тъй като остават незащитени зони от кожата. Най-добрата защита остава ваксинопрофилактиката.

За него:
Д-р Даскалов завършва Медицински университет София. Своята специалност Акушерство и гинекология придобива след специализация във II САГБАЛ Шейново, София. Има и магистратура по Здравен мениджмънт. Има множество квалификации и курсове по лапароскопска хирургия в гинекологията от страната и чужбина. Специализира коремна хирургия в УМБАЛ ,,Софиямед".
От 2011 г. до 2018 г. част от екипа на 2 САГБАЛ ,,Шейново‘‘. От 2018 г. до 2023г. Д-р Даскалов е управител на МЦ ПСАГБАЛ Света София. Към момента е част от екипа специалисти на МЦ Ориндж и ДКЦ Софиямед.Началник е на Отделението по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Софиямед“ от юли 2024 г.Член на Български лекарски съюз, има участия в национални конгреси и семинари по специалността, както и в международни конгреси и семинари по акушерство и гинекология.