Майка е прибрала детето си от детска градина в Добрич с дълбоки рани по лицето. Това съобщи тя в социалните мрежи. От думите ѝ става ясно, че персоналът на градината има няколко обяснения за случилото се, но те са различни. Тя пояснява, че след инцидента дори не е била уведомена.

Неонатологията в Кърджали получи ценно дарение

Ето какво споделя разтревожената майка:

"На 13.09.2023г., взимайки си детето от детска градина (ДГ “Зорница” гр. Добрич), детето ми го водят при мен с жестоки рани в областта на лицето. Обясненията от част от персонала са няколко и са различни. Едното обяснение беше, че е бягал, спънал се и паднал, второто беше, пак че е бягал, спънал се е обаче в баскетболен кош (пластмасов) и е паднал на него, третото беше, че е паднал от метална катерушка! В крайна сметка, адекватно обяснение нямах! Знаем само, че детето е паднало около 10 часа сутринта, плакало е ужасно много, погледнала го е сестрата, но НИКОЙ, не е сметнал за нужно да ни се обади и поне да ни информира!!! Също така, след този случай, детето ми стана страхливо и постоянно плаче, не мога да го изведа на вън на разходка, защото го е страх. А това е дете, което е истинско слънчице. Той беше едно усмихнато, бодро и много обичливо дете! След разговор с директорката на детската градина, нищо не се случи! Нито получихме адекватно обяснение, нито бяха предприети мерки, нито дори едно елементарно извинение! Прикачвам снимки към поста, за да прецените всички Вие, според Вас, това нормално ли е? И нормално ли е, да няма реакция от нито една старана, нито от учители, нито от директорката, от никой! Госпожата, която е била на смяна, не ми казват коя е и очевидно не желае да говори с нас и да ни каже, какво се е случило. Цялата информация я получаваме от лелите! 

Искам, да се предприемат мерки, защото не е нормално да си пращам децата на градина и да не знам в какво състояние ще си ги заваря! Искам случаят да се разчуе и да стигне до повече хора, защото в България, явно това е единствения начин, по който нещо да се случи!

П.С. След проведени разговори на 18.09.2023г. и получаване на някаква информация, сме в очакване на мерките, които ще бъдат предприети от страна на ръководството на детската градина и очакваме да разберем какви ще бъдат административните наказания, които община град Добрич ще наложи в законоистановения срок и по какъв начин ще бъде санкциониран персоналът отговорен за инцидента."

Подкрепа за малкия Гого

Майката има съмнения, че синът ѝ е ухапан от друго дете. Такива са и първите становища на медици от Спешното отделение, където детето е прегледано. Съдебен лекар отхвърля тази хипотеза, но потвърждава заключението на неврохирург, че момченцето има мозъчно сътресение.

Според директора на детското заведение насилие над него не е оказвано. „Детето е бягало около катерушката, спънало се е на нея и след това е паднало и се е ударило точно в стойката на баскетболния кош. Тъй като се е опитало да стане, след това още веднъж се е навело и повторно се е наранило. Никой не го е бутнал, но искам особено внимание да обърна на факта, че насилие над детето не е упражнено”, категорична е Марияна Димитрова.

Две дечица бягат от детска градина, а персоналът не забелязва

Дни по-късно Веселина е информирана коя е учителката, на която са поверени децата във въпросния ден. „Информацията, която получих от нея, беше, че тя не е била там в момента на инцидента. Била е вътре до тоалетната. Получих извинение от нейна страна за това, което се е случило на детето. Директорката също ми се извини, но факт е, че все още няма видимо поета отговорност”, казва майката.

Проверка по случая е извършена и от Община Добрич. Констатирани са пропуски в работата на служителите. При такава ситуация се уведомява първо директорът на детската градина, след това медицинско лице и накрая родителите. За този пропуск учителката и помощник-възпитателката ще получат административни наказания.

Източник: https://dariknews.bg/
Снимки: Facebook Веселина Боева