В Деня на родилната помощ - Бабинден в добричката болница проплакаха три бебета. Това съобщи за радио ”Добруджа” началникът на Отделението по акушерство и гинекология  д-р Ивайло Петев. Празникът за работещите в него протича в работен режим. „Това е денят в който почти всички се сещат за нас. Като по-млад лекар, не го оценявах така, както го оценявам сега и днес. С времето се разбира каква е отговорността и каква е радостта, когато видиш емоцията в очите на майката. Днешният ден е празничен за всички нас, които помагаме на жените в един от най-щастливите им дни”, казва той.

Професията обаче не носи само радост. Много са моментите, които са критични. „Усложненията  за щастие, са редки, но когато се случат, са тежки и се налага много бързо да вземеш решение, за да спасиш живота - на майката или на бебето”, допълва д-р Петев. 

В последните две години в екипът на отделението са постъпили на работа и две млади акушерки. Факт,  който по думите на д-р Петев не се е случвал от много време насам. „Професията на акушерката понякога бива пренебрегвана, но тя не е маловажна и ние лекарите не можем без нея. За да се работи качествено трябва време. Те трябва да бъдат обучени  от своите по-възрастни колежки, за да има приемственост”.

Общо 10 лекари и 18 акушерки  работят в Отделението по акушерство и гинекология в добричката  болница. На всички тях д-р Ивайло Петев  честити днешния  празник, като им  пожелава да не забравят, че са щастливи хора, защото в тяхната професия животът се ражда, а не си отива.

Източник: dobrudjabg.com