Благодарение на напредъка в световното здравеопазване най-малко 132 милиона деца са били спасени от 1990 година досега. Това сочат данни на организацията "Нашият свят в данни".

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Световното ниво на детската смъртност през 1990-та година е била 9,3 процента. Това означава, че над 12 милиона деца на възраст под 5 години са умирали годишно по света.

През 2021-а година обаче глобалното ниво на смъртността при децата до 5 години вече е спаднало до 3,7 на сто, тоест починалите деца са вече 5 милиона годишно.

Страните по света драстично са успели да намалят броя на смъртните случаи при децата, което е изключително постижение, отбелязва организацията "Нашият свят в данни".

Изчисленията им излизат по време на Световната имунизационна седмица. В рамките на събитието Световната здравна организация публикува проучване, че благодарение на ваксинационни компании през последните 50 години са били спасени животите на 154 милиона души. 101 милиона от тях са били бебета или малки деца.

Имунизирането срещу 14 заболявания, сред които дифтерия, дребна шарка, коклюш, полиомиелит, туберкулоза и тетанус, директно е допринесло за намаляване с 40 процента на детската смъртност в световен мащаб.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Миналата седмица от проучване на УНИЦЕФ и Министерството на здравеопазването стана ясно, че в България 61 процента от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички или дори допълнителни имунизационни препарати на децата си

Източник: https://bnr.bg/