Нараснал е броят на бременните жени в Пловдив и областта, които са загубили бебетата си. Само за последните три месеца 570 жени са извършили аборт – като повече от половината са направили това по свое желание. 251 бременни са загубили плода си вследствие на спонтанен аборт, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи. 50 на 100 от тях са във възрастова група над 30 години, а 38 % – жените от 20 до 29 години.

Пушенето по време на бременност може да отключи диабет тип 2 при детето

Данните за изминалото тримесечие сочат, че относително непроменен остава броят на деца, които са забременели в крехка възраст и са пометнали по неизяснени причини. 3 от тях са били под 15-годишна възраст, а 25 са в групата 15–19 години.

Значително се е повишил броят на жени, които са се подложили на терапевтичен аборт. За месеците април, май и юни в Пловдив и областта през тази процедура се преминали 319 жени. За сравнение през същото тримесечие на 2023г. броят име бил 137, а през първото на 2024г. – 212.

Разпределението по възрасти отново следва тенденцията най-много аборти да се извършват от жените на възраст над 30 години. В случая – 172, следвано от жените в група 20-29 години – 121. Момичетата (15-19г.), премахнали плода си, са 25, което е най-високата цифра за страната.

Такъв е и броят в София–град, където обаче броят на населението, съответно процентното съотношение на извършените терапевтични аборти (489), е по-голям от този в Пловдив.

Подобен е броят и на деца, подложили се на тази процедура в Пазарджик и Стара Загора – по 23 на всяка. С тази цифра те затвърждават позицията си на областите с един от най-високите дялове на бременни момичета, които извършват медицински аборт, спрямо броя на население.

Според проучване горещините на работното място увеличават риска от спонтанен аборт

Заключителните данни на Националния център сочат още, че 75% от жените (240) сами са пожелали да се подложат на медицинска процедура за отстраняване на плода. При останалите (79 жени) това се е наложило поради малформации или други медицински показатели. На този фон желаните аборти в столицата (236) са по-малко от тези, които са били препоръчани от специалисти (253).

Общият брой на жени, прекъснали бременността си в за последното тримесечие в стараната са 4 094, от които 1 115 – спонтанно, а 2 976 – чрез терапевтичен метод.  

Източник: https://trafficnews.bg/