Производно на кетамин, дадено на майки след раждане, намалява риска от следродилна депресия, предаде АФП, като цитира проучване. Данните от него са публикувани в изданието British Medical Journal (BMJ).

За истинската красота на новия живот и бащинството

Клиничното изпитване, проведено в Китай, имало за цел да предотврати следродилна депресия при жени, които вече са страдали от депресивни симптоми по време на бременността си. Смята се, че т.нар. пренатална депресия продължава след раждането на бебето.

Въпреки това, „при майки с пренатална депресия, единична ниска доза ескетамин, приложена малко след раждането, намалява големите депресивни епизоди с около три четвърти в рамките на 42 дни след раждането“, заключават авторите на изследването.

Ескетаминът, прилаган като инжекция, служи за основа на анестетичен продукт. Но неговите антидепресантни свойства са обект на изследване от няколко години. Някои здравни власти, като американското Управление за контрол на хранителните продукти и лекарствата (FDA), вече са го одобрили като антидепресант.

Въпреки това тази молекула е обект на противоречия поради липсата на ефективност срещу най-устойчивите депресии, както и съпровождащи невропсихологични странични ефекти като затруднения в говора или чувство на дисоциация.

5-годишно момченце се нуждае от помощ

Изследователите са наблюдавали група от неколкостотин майки, които са имали симптоми на депресия по време на бременността. В рамките на 40 минути след раждането половината от тях са получили инжекция ескетамин, а другата половина са получили плацебо.

Четиридесет и два дни по-късно по-малко от 7% от първата група са регистрирали голям депресивен период, в сравнение с една четвърт от втората група.

Спасиха бебенце на 8 часа с медицински хеликоптер

Нежеланите реакции със сигурност са наблюдавани в голям брой участнички, но те преминали сами за по-малко от ден.

enlightened Още по темата четете на: https://dariknews.bg/