Работата при екстремни горещини може да удвои риска от мъртво раждане и спонтанен аборт за бременни жени, показва ново изследване от Индия. В него са участвали над 800 жени от южната част на страната.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Около половината от тях са били излагани на горещини по време на работа като селскостопански работници на полето, а другата половина са били в по-хладни среди като училища или болници.

Според изследването няма универсален праг за това кое ниво на топлина се счита за твърде горещо за човешкото тяло.

„Въздействието на топлината е свързано с това, на което сте свикнали вие и тялото ви“, казва проф. Джейн Хърст, един от учените, изготвили изследването.

Сумати е една от бременните жени, които са участвали в проучването. Тя разказва за трудностите по време на работа и как е загубила детето си. Сумати идва във фермата за краставици преди и след основната си работа като готвачка в училище. Там получава заплащане от около 200 индийски рупии или малко под 5 лева за усилията си.

Да родиш здраво бебе след 12 години борба и 4 спонтанни аборта

„Ръцете ми горят в тази жега“, разказва тя пред Би Би Си, докато сваля ръкавиците си след двучасова беритба на краставици. „Чувствах се толкова изтощена, докато бях бременна и работех на тези температури“, разказва още тя.

Един ден, докато Сумати носи обяд на съпруга, внезапно ѝ прилошава. Същата вечер отива на лекар, където разбира, че е претърпяла спонтанен аборт на 12-ата седмица от бременността.

Над 10 години борба за нея - София е чудо

Сумати никога няма да разбере със сигурност дали работата в горещините има нещо общо със загубата на първото ѝ дете.

Въпреки това в общ план проучването установява, че жените, които работят при подобни условия като нея, са два пъти по-склонни да преживеят мъртво раждане и спонтанен аборт, отколкото тези, работещи в по-хладна среда.

Все още няма официални международни съвети за бременни работещи жени по време на най-големите горещини. Междувременно проф. Хърст и проф. Венугопал, които ръководят изследването,  дават своите съвети за бременни жени по време на  работа в горещите дни:

Ако ви предстои раждане и се тревожите за болката, това е за вас

  • Да избягваме продължителното стоене на слънце.
  • Да си взимаме чести почивки на сянка.
  • Да избягваме правенето на упражнения и печенето на слънце за дълго време.
  • Да пием много течности. 

Източник: https://btvnovinite.bg/