Раждането е вълнуващ момент, но много майки допускат грешката да се фокусират най-вече върху болката и страха... Важно е бъдещите майки да имат доверие на екипа, който ще се погрижи за тяхното раждане, да са уверени, щастливи и благодарни, че им се случва нещо прекрасно. Що се отнася до болката, ето какво споделят от puls.bg. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Силата на родилната болка варира спрямо етапите на раждане. Преди да се усилят контракциите болката се локализира ниско долу в гърба и се усеща теглене. Колкото повече зачестяват и се усилват контракциите, болката се измества и се усеща ниско долу в корема и дори към краката. Виновници за болката са окситоцинът, контракциите и разширяването на маточната шийка. Хормонът окситоцин, който кара матката да се свива и отпуска – това са т.нар контрактилни сили.

ФАЗИ НА РАЖДАНЕТО 

 • Първа фаза е най-дългата, тя се води латентна и обхваща периода до 4 см разширение на маточната шийка. През първата фаза все още няма регулярни маточни контракции, като болката се появява само при върха на контракция. Между контракциите раждащата не изпитва болка и трябва да си почива. Тя може да се движи и заема удобни за нея пози. 

 • Втората, активна фаза е, когато контракциите станат регулярни. Трябва да се засекат поне 3 контракции с продължителност около минута и половина в рамките на 10 минути, за да се приеме, че раждането започва. Тези контракции са осезаемо по-болезнени и това усещане се засилва с напредване на раждането и достигане на 10 см разширение на маточната шийка. При настъпване на необходимото разширение идва частта на активните напъни, отстрана на раждащата. Усещането за болка спада значително, когато дойде моментът за напъните.

   
 • Третата фаза е раждането на плацентата. След раждането на бебето, родилката има нужда и няколко минути за почивка, след което се изражда и плацентата. За да се ускори този процес, след като се изроди главата на бебето се поставя медикамент, който помага за по-бързото ѝ израждане. Болезнеността е значително спаднала след израждането на плода.

Всяко десето преждевременно раждане е свързано с излагането на майките на фталати

ФАКТОРИ, ВЛИЯЕЩИ НА ИНТЕНЗИТЕТА НА БОЛКАТА

 • Възраст на раждащата.
 • Големина на плода.
 • Размери на малкия тaз.
 • Кръвонапълването на малкия таз.
 • Индивидуален праг на болка. 
 • Подготовката за раждането.
 • Емоционално състояние.

ВИДОВЕ ОБЕЗБОЛЯВАЩИ МЕТОДИ

 • Психопрофилактични - включват поддържане на внимателна комуникация с раждащата, спокойна и комфортна среда, контрол на дишането. Би могло да се предприеме ограничаване на светлината в стаята с цел да се постигне нейното отпускане. В някои болници има и вани за раждане, които са пълни с топла вода. Топлата вода релаксира и облекчава болката. Топлата вода разширява кръвоносните съдове в тялото и се притъпява болката.

Всяка трета жена развива дългосрочни здравословни проблеми след раждането

 • Фармакологични - включват обезболяващи лекарства с аналгетично и спазмолитично действие, спазмоаналгетици, седативни средства като невролептици, фенотиацинови производни, транквилизатори, които се определят от следящия раждането акушер-гинеколог. Освен тях може да се включат и инхалации с райски газ, разреден с кислород. Може да се приложи и епидурална аналгезия.