Депутатите отхвърлиха на първо четене предложението за промени в Закона за семейните помощи за деца, внесено от Атанас Зафиров („БСП за България“) и група народни представители. 

Три аборта и много болка по пътя до туптящото сърчице

Промените бяха подкрепени от 65 народни представители, докато 84 се въздържаха. Според предложението еднократната помощ за второ и трето дете за работещи родители, които са осигурени поне 24 месеца преди раждането, трябваше да бъде не по-малка от седем минимални работни заплати. Освен това, се предлагаше еднократната помощ за майка (осиновителка), която е студентка в редовна форма на обучение, да бъде не по-малка от 10-кратния размер на минималната работна заплата.

В момента размерът на еднократната помощ за раждане на дете се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на България. За 2024 г. помощта е 375 лв. за първо дете, 900 лв. за второ дете и 450 лв. за трето дете. Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание не подкрепя законопроекта, внесен от „БСП за България“, и препоръчва неговото отхвърляне. Основните аргументи против включват свързването на помощта с минималната работна заплата, голямото увеличение на помощта за второ и трето дете, както и проблеми със злоупотреби с помощите за майки студентки между 2009 и 2015 г.

Роди се Вера - истинска изненада за мама и тати

Дискусията по законопроекта в пленарна зала продължи около два часа, като заседанието беше удължено до момента на гласуването. При първото гласуване законопроектът беше отхвърлен с 67 гласа „за“, 0 „против“ и 74 „въздържал се“, а при прегласуването резултатите бяха 65 гласа „за“, 0 „против“ и 84 „въздържал се“.

Източник: https://frognews.bg/