Осем двойки с репродуктивни проблеми са били подпомогнати от Общинския съвет, откакто е в сила отпреди четири години Правилникът за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, жители на община Балчик.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Всяка от тях е получила максималният размер от 3000 лева. Според текстовете в нормативния документ на година могат да бъдат подпомагани до пет двойки или общ годишен бюджет 15 000 лева. Средно обаче от влизането в сила на правилника е помогнато на две семейства, а нуждаещите са повече. Бебетата по програмата са общо пет досега, един е случаят на близнаци, като най-възрастната родилка е на 48 години. 

В новия мандат след местните избори Илиян Станоев е председателят на постоянната комисия по здравеопазване, спорт и социални дейности към ОбС - Балчик. Той обмисля промени по правилника, така че повече нуждаещи се двойки с репродуктивни проблеми да имат възможност да кандидатстват

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

„Това е спирачка за хората, които имат нужда, но нямат средствата“ – подчерта Станоев. Той предполага, че с облекчаването на правилата ще има повече желаещи двойки, затова парите за инвитро трябва да излязат от 50-те хиляди лева, които се разпределят през годината за нуждаещи се граждани. На среща предстои да се обсъжда и вдигането на тавана от 3000 лева, който е в момента, при положение, че цялата интервенция е в пъти по-скъпа.

Източник: https://bnr.bg/