Наблюдаваме положителна тенденция – българката ражда второ и трето дете, което е изключително важно предвид демографската криза. Това коментира пред Радио Пловдив в Деня на родилната помощ началничката на АГ клиниката в УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Екатерина Учикова.

Тя отбеляза, че се наблюдава и друга тенденция – на увеличаване на възрастта на родилките. „Все по-често в клиниката идват да раждат жени, които са над 40 години“, посочи проф. Учикова и отчете, че най-младата родилка през 2023 г. в клиниката е била на 14 години, а най-възрастната – на 48 години.

По-късното раждане крие рискове, но е въпрос на личен избор на всяка жена кога ще зачене, коментира още началничката на АГ клиниката в контекста на покачването на средната възраст на родилките. „Всеки има право на личен избор. Медицината е достатъчно напреднала, за да може да се реализира зачатие, да може да се реализира бременност и съответно – раждане“, каза тя.

1686 бебета проплакаха в УМБАЛ Токуда през 2023 година

Проф. Учикова отчете още, че се увеличава броят на недоносените деца, като посочи, че в клиниката в рамките на няколко години процентът е сравнително устойчив – около 11%, но допълни: „Мога да кажа, че наблюдаваме една промяна в структурата на недоносеността. Т.е. по-често се раждат деца с III и IV степен на недоносеност. Това означава, че теглото, с което те се раждат, е между 700 и 1000 гр.“.

Като рискови фактори за недоносеност тя посочи стреса, вредните навици, болести като артериална хипертония, захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, сърдечносъдови заболявания. „Особено внимание обръщаме на инфекциите на отделителната система и гениталните инфекции. Може би те са една от основните причини за преждевременно спукване на околоплодния мехур и започване на преждевременно раждане“, подчерта проф. Учикова, като уточни, че за преждевременното раждане има и ред други причини и посочи като една от сериозните сред тях липсата на достъп до специализирана доболнична помощ за някои бременни.

Бебетата приемат готови модели на мислене и действие от околната среда

Началничката на АГ клиниката в най-голямата болница в страната каза още, че за седмицата от началото на годината там са отчетени 30 раждания, включително на две двойки близнаци.

Именно в пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“ се появи на бял свят и първото бебе на България за 2024 г., което бе родено в 00:01 ч на 1 януари.

Източник: https://www.zdrave.net/