Здравейте, добри хора!

Аз съм Калина, приятелка на Ралица Паскалева от гр.София. Тя има две прекрасни деца, но за съжаление живота не спира да я сблъсква с трудности.

Никол и Алиана, родени след високорискова бременност, вече са у дома

Марти и Кати са родени секцио поради медицински причини. След 1 г. и 7 м. майката започва да се притеснява силно за Марти, че детето не проговаря и не осъществява контакт и т.н., но л.л. е твърдяла, че това е временно. Около 2 г. възраст е посетен за първи път логопед и е извършена комплексна диагностика, която установява, че детето е от аутистичния спектър, и по думите на специалиста се намирал по периферията на спиралата. Посещавал е около година и половина частна детска градина в района на Орлов мост, където що-годе успешно е работено с логопед, психолог и ерготерапевт. Следват 2 години в стандартна държавна детска градина, където е работено с ресурсен учител, логопед и психолог. Междувременно детето е водено на логопед.

В момента Марти посещава ЦОП - филиал на 113 училище "Георги Ангушев", където с него работи психолог и логопед, също и ерготерапевт. Детето основно се опитва да пише, оцветява и рисува, но само и единствено с чужда помощ. Може да съпоставя написани цифри с дървените им съответстващи цифри, но при молба не може да подаде например три предмета, съответстващи на цифрата 3. Харесва водата и се успокоява от плуване.

Преди около година е посещавал барокамера, терапията му е действала благоприятно и успокояващо. На около 4 г. възраст майката е завела Марти на транзкраниална електростимулация при американски експерт, който е работил във Варна, но не е имало ефект.

Спасиха бебе от утробата на жена, убита при удар в Ивицата Газа

Наблюдаемото му поведение накратко: не може да се съсредоточи за повече от няколко минути. Върти ръчичките си от китките, често и като че ли породено от неизяснена болка, детето се самонаранява, удряйки се по главата, хапе се, хапе и други хора. Напишква се през нощта, не сигнализира при позиви за уриниране. С дефекацията има по- малко трудности, когато е в дома си.

Малката Кати, която е на 6г. е с идентична диагноза поставена на 1г. и 9м. По време на бременността са направени всички възможни превантивни изследвания. Към момента детето посещава логопед, музикотерапия и ерготерапевт.

ВМА с нови автомобили за екологичен превоз на пациенти

Майката Ралица е на ръба на отчаянието и последната ѝ надежда е лечението със стволови клетки в Турция. Затова се обръщаме към вас МИЛИ хора, да дадем шанс на Марти и Кати за нов пълноценен живот.

Подкрепата си можете да дадете >>> ТУК