Предлага се увеличение на минималната заплата, майчинските и детските надбавки. Това обяви финансовият министър Валери Белчев. „Над 750 хиляди души в страната получават минималната работна заплата- 650 лв. на месец са крайно недостатъчни. Предлагаме тя да се увеличи на 710 лв, политическите партии се обединиха около сходна сума”, обясни той. По думите му увеличение се предлага и за детските надбавки и прага на получаването им.

ПРИСЪЕДНИЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

„Всички граждани на заплата до 510 лв. ще имат право да получават такива. Те ще се увеличат с 20%. В абсолютна стойност не е много, но процентите са сериозно увеличение. Това ще засегне 120 хиляди деца в България”, каза още Белчев.

Значително ще се увеличат и надбавките за деца до 2-годишна възраст. Майчинските надбавки ще се увеличат от 380 лв. на 650 лв. Доходите за пенсионерите ще бъдат запазени на нивата, които са сега. Това означава средно увеличение от 84 лв. на човек.

„Планираме да запазим всички антиковид мерки за период от поне шест месеца, по тази линия каквото и да струва доходът на пенсионерите няма да намалява. Запазваме 120 лв. на първо време надбавки за следващите шест месеца”, уточни финансовият министър.

Министерството на финансите положи всички усилия да осигури добра бюджетна рамка, която да бъде предложена на парламента, заяви още министърът.

Източник: nova.bg