Родиха се първите две бебета по инвитро програмата на Община Мездра, съобщиха от общинска администрация. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Според информацията от дирекция „Социални дейности, образование, здравеопазване, култура, спорт и туризъм“ финансовата помощ, отпусната на родителите, за зачеването е в размер на 3 500 лв. Това е втората двойка, получила помощ по програмата, миналата година е подпомогната друга двойка, а в момента трета е подала искане, казаха още от Община Мездра.

Родиха се здрави тризнаци, вече са си у дома

Програмата за финансово подпомагане на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми, се реализира от Община Мездра за втора поредна година. Средствата, предвидени за тази цел в тазгодишния бюджет, са в размер на 10 000 лв.

След дълга битка с безплодието - родиха се близнаци

Според определените правила се отпускат до 2 000 лв. за изследвания и манипулации, които не се финансират от Център за асистирана репродукция или за изследвания, манипулации и/или инвитро процедури със собствен генетичен материал. Сумата до 3 500 лв. се предоставя за изследвания, манипулации и/или инвитро процедури с донорски генетичен материал. Сред изискванията за двойката са да няма данъчни задължения към държавата и общината, поне един от тях да е български гражданин с постоянен или настоящ адрес на територията на общината през последната една година и двамата да са с непрекъснати здравноосигурителни права.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

За БТА от дирекцията съобщиха, че от началото на 2023 г. досега в Мездра са се родили 189 бебета по постоянен адрес и 209 по настоящ.

Източник: https://www.bta.bg/