Един малък-голям боец днес празнува първия си рожден ден. Точно преди година в Бяла Слатина се ражда едно недоносено бебе, което е спасено благодарение на отличните професионални умения на лекарите там, а също и благодарение на кувьоза, който с #КапачкиЗаБъдеще бе дарен на грижещите се медицински лица в областта. 

Недоносено бебенце от Карлово беше странспортирано с линейката на Капачки за Бъдеще

Днес имаме повод за радост. С пожелание за вълшебен вторник приятелите от Капачки за Бъдеще ни споделиха следното: 

"На този ден преди една година в Бяла Слатина се ражда недоносено бебенце. Благодарение на лекарите и на кувьоза, който с #КапачкиЗаБъдеще дарихме там, то днес става на една годинка. Благодарение на лекарите и на техниката, която дарихме в 34 болници в цяла България, хиляди бебенца са получили шанс да живеят и да растат по-здрави ❤ " 

През последните години за нашата страна процентът на недоносените бебета се движи в границата около 10 - 11%. Близо е до средния в Европа, който е 10%. Има страни като Полша, Холандия и голяма част от скандинавските, където този процент е около 6%. Защо се раждат толкова недоносени деца? Вероятните прични са много и разнообразни. Сред тях са ниска здравна култура сред младото население, нисък социален статус, различни заболявания, стрес, първо раждане в късна възраст, асистирана репродукция... Усложненията след подобни рискови раждания са много - както за майката, така и за новороденото бебе, на което му предстоят месеци, прекарани в кувьоз. 

Успешна уникална интервенция помогна на новородено недоносено бебе

За да се намали процентът на недоносено родените бебета, е важно родителите да не забравят за своя билогичен часовник, да не отлагат появата на дете, да се информират по различни здравни въпроси, да обръщат внимание на репродуктивните възможности на тялото си, да не игнорират притеснителни симтоми. Може би ключът се крие тук - грижа за себе си, информираност, отговорност и отново грижа. 

Снимка: фейсбук Капачки за Бъдеще