Първото бебе, което се роди в болница "Майчин дом" една минута след полунощ, е момченце. То тежи 3,300 кг, 49 см. В болницата през изминалата година са се родили общо 3372 бебета и така болницата е с най-много родени бебчета в България. В Пловдив също така се роди момченце, което се казва Йоан. То проплака също в първата минута след полунощ.

enlightenedИзчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

"Много сме щастливи, че може би тази година призът за първо родено бебе ще бъде в "Майчин дом". То се роди по естествен механизъм, без интервенции и намеса на лекари да се предизвиква раждане или пък да се прави цезарово сечение, за да бъде точно в 12 и 1 минута", уточни дежурният лекар от "Майчин дом", д-р Юрий Хранов.

От болницата отчитат повече раждания през изминалата година, в сравнение в 2021 г. В "Майчин дом" са проплакали над 3300 бебета. А по думите на лекарите, най-често срещаните имена са Ралица и Калоян.

"Повече са децата тази година при нас, с 200 бебета са повече в сравнение с миналата година. Имаше натовареност малко преди Нова година, около коледните празници доста бебета се родиха", уточни д-р Юрий Хранов.

Михаела е първата изписана майка за новата година от Майчин дом. Малката София се ражда на 29 декември и е трето дете в семейството.

enlightenedКубрат Пулев стана татко

"Тя доста избърза, трябваше да се роди чак на 15 януари, но реши да се роди в предната година. Много съм щастлива, аз много добре познавам персонала, понеже е третото ми детенце, тук съм ги раждала и другите две", каза Михаела Лицова.

"Емоцията е голяма, защото даваш живот и ги изписваш живи и здрави. Бебенцето плаче в момента, защото е гладно", заяви дежурният акушер Елена Занева.

Най-много бебета през миналата година е имало през месеците юли и август.

Източник: https://www.dnes.bg/obshtestv