Най-голям процент от малчуганите, посещаващи детски ясли и градини във Велико Търново, страдат от болести на дихателната система. 

Заключението идва след извършения от РЗИ Велико Търново анализ и оценка на здравословното състояние на хлапетата от детските заведения на територията на десетте общини през 2023 г. 

Скринингът на новородените се разширява с три вродени заболявания

Данните са събрани и обработени с помощта на медицинските специалисти, които работят в учебните институции и провеждат профилактични прегледи на мъниците.

За отчетения период детските заведения в областта са посещавани от общо 6347 деца. От тях 1946 са до 3 години, а 4401 – от 3 до 7 години. С профилактични прегледи са обхванати 99,75% от малчуганите.

Лекари оперираха мозъка на неродено бебенце

През 2023 година на диспансерно наблюдение са били 245 деца. Като водещата група по болести са тези на дихателната система.
С респираторни проблеми са 85 деца, което представлява 34,69% от всички диспансеризирани. Най-много от тях – 71,76%, или 61 хлапета, страдат от астма.

На второ място са болестите на нервната система и сетивните органи – 53 деца. Преобладават мъниците със зрителни проблеми – 41 хлапета, и 12 деца – с неврологични заболявания. 8 деца са с детска церебрална парализа, а 3 с епилепсия.

Акция 'Жълти стотинки' събра над 4000 лв. за медицинска апаратура за бебета

Трето място сред заболяванията при децата, изискващи диспансерно наблюдение, заемат инфекциозните и паразитните болести. В това направление масово разпространената диагноза е ентеробиоза.

На четвърто място в статистиката са психичните разстройства.Най-много са малчуганите с аутизъм.

При анализа на диспансерното наблюдение на децата в областта през учебната 2023/2024 година правят впечатление спадът на относителния дял на хлапетата със заболявания на дихателната система и ръстът на децата, диспансеризирани с инфекциозни и паразитни заболявания.

Безплатни консултации в Майчин дом за стерилитет при д-р Мария Юнакова

По отношение на новооткритите заболявания сред мъниците преобладават бронхиална астма, смущения в зрението, пневмония, хронични заболявания на тонзилите и аденоидните вегетации, затлъстяване, алергичен ринит и специфично забавяне в развитието.

Профилактичните прегледи показват, че почти всички деца в областта имат нормални за възрастта си показатели за ръст и телесна маса.

Източник: https://www.borbabg.com/