,,Няколко дни преди да дарим апаратурата в Сливен, в родилното се ражда недоносено бебенце .. със сериозни проблеми.  Не изплаква при раждането, не диша, лекарите се борят за живота му, интубират го, слагат го на апаратно дишане и успяват да го спасят и стабилизират'', пише в своя Фейсбук Лазар Радков, основател на ,,Капачки за бъдеще''.

Текстът му продължава така:

,,Когато пристигнахме в неонатологията, сатурацията (кислорода в кръвта) на бебенцето беше 93-94 и мъничето беше на кислородна терапия. Като дарихме новата специлиирна кислородна палатка, лекарите веднага я сложиха в кувьозчето и сатурацията веднага реагира - съвсем скоро вече беше 98-99.

6530 лева eднократната помощ за всяко новородено

След това лекарите и акушерките се заеха да инсталират новото оборудване, да закачат датчиците за бебето и в процеса забелязах, че бебчето си беше мръднало едната мъничка ръчичка, палатката се беше разместила малко и леко пристигаше кожата около раменцето на мъничето, което почна да плаче, дали заради това, дали заради нещо друго.

Майките говорят с 16% по-малко на бебетата си, когато си играят с телефона

Нищо притеснително като цяло. Показах наблюденията си все пак на неонатоложката и я попитах, дали може леко да коригирам полицията на палатката. Тя ми даде зелена светлина, сложих си ръкавици (винаги си нося, носете си и вие), отворих кувьозчето и преместих кислородната палатка буквално три милиметра.

Бойните изкуства изграждат характера и преодоляват вредата на егото

Бебенцето почти веднага спря да плаче. Дали защото нещо спря да се допира в раменцето му, дали поради друга причина, но аз се почувствах много приятно от това.

Още по-приятно обаче се почувствах, когато тази сутрин непознат човек ми написа следното:

"Здравейте, вчера днес видях една ваша публикация. Това детенце, което е в кувиоза на тази снимка, е мое. И завеждащият лекар ни се обади сутринта и наистина има много положителен ефект. Много ви благодаря, Бог да ви благослови"

Разтопих се от умиление, И съм безпкрайнонблагодарен на лекарите и сестрите, които се грижат за и спасяват бебнщебцата!  А ние ще продължаваме да помагаме с каквото можем на цяла България''.

Във вихъра на храненето или как избрах детска кухня за дъщеря ми

И ние не можем да скрием вълнението си! Толкова малки бебета са спасени - има смисъл. И винаги ще има, въпреки трудностите. На Лазар, на Капачки за бъдеще и на всички добри хора, припознали каузата, пожелаваме здраве и сила!

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Източник и снимка: Лазар Радков, Фейсбук