Ново проучване показва, че майките са склонни да говорят по-малко на бебетата, когато работят със смартфоните си, а това оказва негативно влияние на езиковото им развитие, съобщава ЮПИ, цитирана от БТА.

Изследователите установяват, че майките говорят с 16% по-малко на бебетата си, когато си играят с телефона. Кратките интервали на използване на телефона от минута-две пречат на взаимодействието между майката и бебето още повече, като намаляват говора на майката с 26%.

Според проучване епидуралната упойка намалява риска от усложнения при раждане

"Нашият съвет към новите родители е да осъзнаят влиянието, което телефоните могат да окажат върху способността им да се съобразяват с нуждите на детето си", казва водещият изследовател Мириам Михелсон, бивша докторантка в Тексаския университет в Остин.

"От решаващо значение за бебетата е да имат последователни и отзивчиви грижи, което е по-трудно с примамливия и ангажиращ вниманието смартфон", допълва тя.

Според проучване най-много жени забременяват по време на коледните празници

Предишни изследвания също са предполагали, че използването на телефона от родителите може да повлияе на езиковото развитие на детето, казват изследователите. Повечето от тези проучвания обаче са включвали наблюдение на родители и деца в контролирани лабораторни експерименти.

За да получат представа как родителите взаимодействат с бебетата в реалния свят, изследователите прикрепили аудиозаписващи устройства към 16 бебета в продължение на една седмица. След това те сравнили тези записи с данните от мобилните телефони, за да видят как използването на смартфони влияе върху количеството разговори, които майките водят с бебетата си.

Според проучване бебетата започват да учат език преди раждането си

"Бяхме изненадани от общото количество на използване на телефони от участничките", казва старши изследователят Кая де Барбаро, доцент по психология в Тексаския университет в Остин. "Нашата извадка имаше средно 4,4 часа използване на телефон за 12-часов период. Макар че други изследвания показват сравнително високи нива на използване на телефони, виждайки цифрите, особено в горния край, все пак бяхме поразени", пояснява тя.

Използването на смартфони е довело до силно намаляване на вербалните взаимодействия на майките с техните бебета, особено ако използването е ставало през кратки интервали.

Възможно е това да се дължи на факта, че краткосрочната употреба на телефона включва невербални дейности като проверка на електронна поща или писане на текстови съобщения, докато продължителната употреба на устройството би включвала разговори по телефона или видеочат, които биха увеличили количеството реч, която детето чува, предполагат изследователите.

Нещо повече, това влияние на използването на телефона върху речта между майката и бебето се проявява в определени часове на деня - от 9 до 10 ч., от 12 до 13 ч. и от 15 до 16 ч., съобщават изследователите в сряда в списание "Чайлд Дивелопмънт".

Според проучване бебетата имат вкус към изобразителното изкуство

Тези часове съвпадат с периодите, през които майките общуват повече с децата си, например по време на хранене или когато братята и сестрите се връщат от училище или детска градина, твърдят изследователите.

Възможно е родителите да подценяват влиянието на използването на телефона върху поведението им спрямо бебетата, смятат изследователите.

Източник: https://it.dir.bg/