Проучване установи, че най-много деца се раждат през август и септември, тоест най-много жени забременяват по време на коледните и новогодишни празници. Изследването, публикувано в списание "Obstetrics & Gynecology", показа, че качеството на спермата се подобрява през зимата в сравнение с лятото.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Изследователите установяват, че мъжете имат най-здрави сперматозоиди през зимата и ранна пролет.

Освен това спермата, произведена през зимата, е по-бърза от пролетната и увеличава шансовете за зачеване, пише Daily Mail.

Корейско проучване от 2021 г. на участници между 40 и 50 години установи, че през есента и началото на зимата мъжете имат най-високи нива на тестостерон, докато най-ниските нива са през януари и май. Екипът установи, че нивата на тестостерон се влияят от температурата и количеството дневна светлина.

„Тестостеронът е мъжки полов хормон, който се произвежда основно в тестисите. Но рецепторите за тестостерон са разпространени в цялото тяло. Той помага да се поддържа костната плътност, разпределението на мазнините, мускулната маса, окосмяването по лицето и тялото, сексуалното влечение и производството на сперматозоиди," сподели ръководителят на изследването д-р Майо, предава iwoman.bg.

Източник: https://www.flagman.bg/