Според проучване жените, които получават епидурална упойка по време на раждане, са изложени на по-малък риск от тежки усложнения. 

Изследователите са установили, че е важно епидуралната упойка да бъде по-широко достъпна и да се предоставя повече информация на тези, които биха имали полза от нея.

Според проучване бебетата започват да учат език преди раждането си

В проучването, проведено от Университета в Глазгоу и Университета в Бристол, са участвали 567 216 родилки, които са постъпили в болници на Шотландската национална здравна служба в периода 2007-2019 г. и са родили естествено или чрез непланирано цезарово сечение.

От общия брой около 125 024 жени са приели епидурална упойка, която се прилага чрез инжекция в гърба и блокира болката в определени части на тялото.

Изследователите са анализирали честотата на сериозните усложнения, включително сърдечни пристъпи, еклампсия и хистеректомия по време на раждането.Проучването установява, че прилагането на епидурална упойка намалява риска от тези събития с 35%.

Този вид анестезия е били по-ефективен и при жени, които са започнали да раждат преждевременно или са имали предишни медицински или акушерски проблеми.

Според проучване бебетата имат вкус към изобразителното изкуство

Изследователите заявиха, че резултатите от проучването, публикувани в BMJ, показват, че „разширяването на достъпа до епидурална аналгезия за всички родилки и особено за тези с най-голям риск може да подобри майчиното здраве“.

Водещият автор професор Рейчъл Кернс от Университета в Глазгоу добави: „Това откритие подчертава необходимостта от осигуряване на достъп до епидурална упойка, особено за най-уязвимите жени - жени с по-високи медицински рискове или раждащи преждевременно. Като разширим достъпа и подобрим информираността, можем значително да намалим риска от сериозни последици за здравето и да осигурим по-безопасно раждане.“

Сбогом на болката - избирам упойката

Според изследователите случаите на тежки усложнения по време на раждане почти са се удвоили между 2009 и 2018 г. във Великобритания. Според тях това отразява тенденцията хората да изчакват, докато станат по-възрастни, за да имат деца, или пък да са затлъстели.

Източник: https://novini.bg/