Раждането на всяко дете е период, изпълнен с трепетно очакване и вълнение. Но когато новороденото е едно от около 6500 недоносени бебета, които всяка година се раждат в България, престоят му в интензивното отделение е огромно емоционално предизвикателство за цялото семейство.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Родителите често се чувстват объркани и уплашени от продължителния престой в болницата. В тези моменти кенгуру-грижата има ключова роля. Възникнала през 1970 г. в Богота, Колумбия, тя бележи бърз възход и придобива все по-голяма популярност сред съвременните специалисти.

Кенгуру-грижата е световно призната практика, чрез която се осъществява контактът между родителите и новороденото, попаднало в интезивно неонатологично отделение. Чрез многобройни проучвания е установено, че контактът майка-бебе (или татко-бебе) е не просто прегръдка, а съвкупност от многобройни благоприятни ефекти, които следват от тези контакти.

Бебе 100 проплака в 'Мама и Аз'

От самото откриването на най-новата клиника за майчино и детско здраве "Мама и Аз" преди една година, в отделението по неонатология съществува специална кенгуру-стая – неразделна част от пълноценните грижи, които клиниката цели да предостави на малките пациенти и техните родители.

След извеждане на недоносените (а понякога и доносени) новородени от интензивната високоспециализирана среда за родителите е осигурена кенгуру-стая. Тя е полезна както за бебето, така и за родителите, на които се дава шанс да бъдат част от болничния престой и активно да участват в отглеждането на своето дете. Тук чрез съвети и практики на медицинските специалисти се извършва не само обучение на родителите в грижите за техните деца, а се изгражда силна и пълноценна връзка, като често се практикува кенгуру-контакта още до самия кувьоз.

Виктория - първото бебе, проплакало в новата клиника Мама и аз

Ежедневно акушерките и лекарите помагат на майката със съвети, свързани с кърменето, ежедневния тоалет и индивидуалните особености, свързани със състоянието на детето.

В тази стая успешно е завършил диагностично-лечебния процес и грижите за най-малките пациенти, родени в "Мама и Аз", а и изобщо в България – Сашко с тегло 630 грама, Петя с тегло едва 600 грама, Раян.... и много други деца, които сега са здрави и са при родителите си. 

Още важни новини от деня четете на: https://darik.bg/