Четири живота на две майки и на техните бебетата бяха спасени в навечерието на Великден в най-голямата университетска акушеро-гинекологична болница у нас. Това споделят от екипа на “Майчин дом”

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

За едното чудо на Анна от Велико Търново може да прочетете >>> ТУК 

Втората родилка е 26-годишна жена от Берковица, на която ѝ е направено спешно цезарово сечение в 33-та г.с. поради отлепване на плацентата (абрупцио) от мястото ѝ на прикрепване към матката. Това е тежко животозастрашаващо състояние както за майката, така и за бебето, в повечето случаи е съпроводено с детска смъртност. Родоразрешаването е извършено от екипа на проф. д-р Иван Костов.

Предварително планираното раждане намалява риска от прееклампсия

Високорисковото състояние при младата жена е настъпило в резултат на две придружаващи бременността заболявания - прееклампсия и диабет тип 1 (инсулинозависим). Прееклампсията най-често започва след 20-та г.с. при жени, които са в първа бременност. Характеризира се с хипертония, загуба на белтък и отток. В „Майчин дом“ тези състояние се прогнозират още в първи триместър чрез утвърдени тестове за определяне на риска и изследвания в 12 г.с. Съответно тези пациентки се проследяват регулярно от акушер-гинеколог и ендокринолог и подлежат на предварителна хоспитализация.

Бебето и майката са стабилни, за бебето полагат грижи неонатолозите от Клиниката по неонатология.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Университетска акушеро-гинекологична  болница “Майчин дом” е лидер в спасяването на такива сложни високорискови случаи с отлична организация, висока компетентност на екипите и с безкомпромисно качество на медицинската помощ.