Кървенето по време на бременност е често срещано явление, особено през първия триместър. Обикновено не е причина за тревога, но не е изключено да става въпрос и за нещо сериозно. Ето защо е важно да се изяснят възможните причини и задължително да се направи консултация с акушер-гинеколога.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

По време на първия триместър около 20% от бременните жени наблюдават кървене. Ето кои са най-честите причини:

  • Имплантационно кървене

Имплантанционното кървене може да се случи през първите 6 до 12 дни след зачеването, когато оплодената яйцеклетка се имплантира в лигавицата на матката. Някои жени може да бъркат това кървене с леко менструално кървене, поради което понякога не осъзнават, че са бременни. Обикновено кървенето е много слабо и продължава от няколко часа до 2-3 дни.

  • Спонтанен аборт

Често се случва през първите 12 седмици от бременността и е основно притеснение при кървене през първия триместър. Въпреки това, кървенето невинаги означава аборт. При наличие на сърдечен ритъм при ехографско изследване, над 90% от жените не преминават към спонтанен аборт.

  • Извънматочна бременност

При извънматочната бременност нея плодният сак се намира извън матката, най-често във маточните тръби. Ако ембрионът продължи да расте, това може да доведе до спукване на тръбата, което е животозастрашаващо състояние за жената. Извънматочната бременност е много рядко явление, срещащо се само при около 2% от бременностите. Придружаващи симптоми биват силна болка в корема и замаяност.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

  • Моларната бременност (гроздовидна бременност)

Тя е рядко състояние, при което анормална тъкан расте в матката. Много рядко тя може да се разпространи в други части на тялото. Допълнителни симптоми на моларна бременност включват силно гадене, повръщане и скоростно уголемяване на матката. При моларна бременност липсва ембион, но могат да се намери ембрионален генетичен материал, тъй като все пак оплождане на яйцеклетка от сперматозоид като събитие е имало. Проблемът е, че сливането и деленето на този вероятно предварително с дефекти генетичен материал не развива организъм.

  • "Кухо яйце"

Подобно на моларната бременност и бременността с "кухо яйце" е много рядка и се дължи на генетични грешки, вследствие на което се развива и дори се имплантира в матката плоден сак, но в този плоден сак липсва ембрион.

Какво да направите, ако имате кървене през бременността

  • Промени в шийката на матката

По време на бременността към шийката на матката се увеличава притокът на кръв. Полов акт или дори взимане на цитонамазка могат да предизвикат слабо кървене, което обаче не е причина за тревога.

  • Инфекция

Инфекции на шийката на матката, вагината или инфекции, предавани по полов път като хламидия, гонорея или херпес, могат да причинят кървене.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Въпреки че кървенето по време на първия триместър може да бъде стресиращо често е просто част от нормалните промени, които се случват по време на бременността. Все пак е важна консултацията със следящия лекар при всяко кървене по време на бременността, особено ако е придружено с болка, гадене или други симптоми.

 Източник: https://www.puls.bg/