Състояние на много ранен спонтанен аборт

„Когато започнах да кървя малко след седмата седмица от бременността, нямах представа какво значи понятието „кухо яйце“, но все пак веднага ми стана ясно, че нещо не е наред.

Независимо от факта, че вагиналното кървене по време на първия триместър от бременността, може всъщност да бъде нормално и може дори да не е повод за притеснение, колкото повече се увеличаваше кървенето, толкова повече растеше и притеснението ми, че може да пометна. Когато най-после посетих доктора си, няколко дни след началото на кървенето, страхът ми се потвърди, защото сестрата ме информира, че може да изгубя плода. Част от мен очакваше да чуе тези ужасни новини, но аз не бях подготвена за това, което ми казаха после –  това, че бебето ми не се вижда...

Акушерката ми обясни, че съм показала симптоми на неембрионална бременност, което означава, че макар и моето тяло по всички показатели да сигнализира за наличие на бременност,  всъщност бебе няма. Преживях спонтанен аборт и се сблъсках с термина „кухо яйце“.

Преди да ми се случи, нямах представа, че жена, може да е „бременна без бебе“, но се оказа, че това е една от най-честите причини за спонтанен аборт в самото начало на бременността – така нареченото „кухо яйце“, споделя Анна.

pregnancy test

Какво е „кухо яйце“    

„Кухо яйце“, обяснява Октавиа Кенън, доктор по акушерство и гинекология в Шарлот, Северна Каролина, е термин, чрез който се обяснява празен гестационен сак. Този вид бременност може също да се нарече неембрионална бременност, защото жената е бременна, но без наличието на ембрион. Яйцето е оплодено, което кара тялото да се подготвя за бебето, като активизира хормоните на бременността и формира гестационния сак за предстоящото, но по някаква причина яйцеклетката така и не се превръща в ембрион. Тази ситуация оставя жената с напълно подготвен гестационен сак и всички симптоми на началната бременност, включително позитивен тест за бременност, закъсняващ месечен цикъл, сутрешно гадене и болезнени гърди, но без развиващ се ембрион.

Причините

„Кухото яйце“ може да е в следствие на сперматозоиди или яйцеклетки с ниско качество или може да се прояви при нарушена функция на клетъчно делене. Но при много случаи д-р Канън твърди, че неембрионалната бременност се дължи на хромозомни аномалии. За съжаление, обаче, невинаги има ясно обяснение, защо се е случило. Организмът на жената разпознава абнормалните хромозоми в плода и естествено не се опитва да продължи бременността, защото ембрионът няма да се развие до нормално бебе. Това, което се знае за този вид спонтанни аборти, е че са много често срещани. Д-р Кенън отбелязва, че сиуацията „кухо яйце“ предизвиква 50% от спонтанните аборти през първия триместър.

Какво да предприемем

Неембрионалната бременност, ще се третира различно за всяка жена, в зависимост от бременността. В случай на ранна, докторът може да посъветва жената да изчака седмица и след това да повтори прегледа с ултразвук, за да се подсигури твърдението, че няма сформирал се ембрион. В други случаи, например, ако жената вече е започнала да има кървене, докторът може да предложи да се направи процедура за кюретаж (изчистване на маточната лигавична тъкан). Друг вариант е да се даде възможност на жената да избере и да остави спонтанния аборт да се случи по естествен път, ако това не застрашава здравето й. Може също да се приемат лекарства, за да се подпомогне процесът на справяне с аборта.

„Внимателно съветвам пациентите си какво да очакват, когато състоянието им позволява да преживеят ситуацията с аборта в домашни условия“, обяснява д-р Кенън. „Много пъти дамите се чувстват по-добре в дома си“. В редки случаи, бременността може да се равие извън матката или утробата, като например на яйчниците или прикрепена към червата. При тези случаи, жената би имала нужда от специално лекарство. То спира растежа на бременността и помага на тялото да изхвърли нежизнената тъкан. Това лекарство трябва да се приема в болница, под наблюдение, защото може да предизвика болка ниско в корема, умора, гадене, повръщане и мускулни болки.

Без значение кой начин на лечение ще предприемете, вашият доктор би трябвало да ви препоръча ежеседмични кръвни изследвания, докато нивото на хормоните на бременността не спаднат до нивото на небременна жена.

Специфика на „кухото яйце“

Кухото яйце може да излъже с дни, дори седмици, организма преди тялото да осъзнае, че бременността не е жизнена, което може да направи процеса за жената още по-труден. „Моят спонтанен аборт от този вид отне повече от два месеца, за да се случи естествено и преминавайки през този неприятен опит, осъзнах защо някои жени избират медицинския вариант, за да поставят края на неприятната ситуация по-скоро. Всяка жена, и съответно бременност, биха били различни, но говорете с доктора си за това кой е най-добрият подход за вас“, категорична е Анна.

Възстановяване

Физическо оздравяване след помятане би било трудно за всяка жена. Моят спонтанен аборт включваше повече от два месеца кървене, докато други жени са имали кървене само за няколко дни. Оздравяването зависи от това по какъв начин се е случил абортът – дали естествено или чрез медицинска намеса и също колко напреднала е била бременността. Може да почувствате допълнителна умора и отпадналост, сериозна емоционална промяна.

В общи линии, д-р Канън препоръчва женското възстановяване след аборт да продължи с взимане на витамини, въздържание от секс и употреба на тампони за поне месец, след като мъртвата тъкан е извън организма, без значение дали загубата се е случила по хирургичен път, с медикаменти или естествено. Жените може да очакват месечният им цикъл да се възвърне след около месец , като първият може да протече по-тежко от обичайното. Много доктори съветват жените да изчакат поне две или три менструации преди да опитат да заченат отново, но нова препоръка от Американския колеж по акушерство и гинекология гласи, че няма открити предимства на това да се отлага нов опит за забременяване – жената може да опита да забременее отново, тогава, когато се почувства готова. „Ако този тип несполучлива бременност се случва повече от един път подред, препоръчвам на пациента да се концентрира в намирането на причината за спонтанните аборти“, с съветва специалистът.

Емоционално здраве

Докато физическото възстановяване от помятането изглежда, че се случва бързо, емоционалното оздравяване е съвсем друг случай. Бях изненадана от това, колко бързо тялото ми „пожела“ да се върне към обичайното си състояние след аборта. Емоционалното възстановяване след помятане може да бъде доста трудно премеждие, а при ситуацията „кухото яйце“ е много важно за жената да осъзнае, че тя има всички права да усеща болка и да признае пред себе си пълната тежест на загубата. Аз се борех с чувството, сякаш нямах правото да почувствам скръб за загубата, защото реално никога не съм била бременна с бебе.  Д-р Канън твърди, че е важно да се признае и разпознае загубата. „Аз винаги обяснявам , на пациентите си, че независимо, че не  е имало ембрион, все пак е имало бременност“, обяснява лекарят. Затова тази ситуация се води аборт и жената има пълното право да скърби и наистина трябва да го направи. Все пак крайният резултат на бременността не се е оказал такъв, какъвто тя е очаквала“.

Д-р Канън също отбелязва, че някои жени може да преживеят посттравматична депресия след загубата на бременността, затова е важно да сте наясно със симптомите и да говорите за тях открито и честно с партньора ви, който може да наблюдава за знаци на депресия.

Помнете

Има много жени, които знаят каква е болката, която изпитвате, за това е важно да приемете ситуацията и да потърсите помощ, ако се нуждаете от такава.

 

Из чуждестранния печат