По кръговете под очите се познават младите родители. Малкото често спи само два часа без прекъсване, а мама и татко – още по-малко. Въпреки това бебетата се наспиват. Какво е важно, ще разберете от следващите редове…

Вашите четири деца спяха ли непробудно като малки?

Нищо подобно. Най-големият ни син спеше много неспокойно, ставахме многократно, нощите бяха истинска катастрофа. И до днес той има проблеми със съня. Може би причината беше в това, че сложихме креватчето му в съседната стая. Останалите деца спяха на спалнята и всичко беше наред.

Вярно ли е старото правило, че децата не трябва да се разглезват и затова трябва да спят сами?

Това се е пропагандирало от психологическа школа, която е твърдяла, че всяко дете може да заспи, ако се остави да плаче достатъчно дълго. Според тази школа инстинктът да се утешава детето, трябва да се потиска, за да се научи, че с плач не се постига нищо. Такива деца са запазвали спомен за заспиването като за нещо заплашително.

От какво се нуждаят малките деца, за да заспиват лесно?

От защита! Природата се е погрижила децата да заспиват спокойно само когато се чувстват защитени. Всъщност това се отнася за всички хора – кой заспива спокойно, ако има някаква опасност, грижи или страхове?

Това ли е тайната на традиционните ритуали за заспиване?

Да, при завиване, пеене или просто издаване на звуци детето се успокоява. Невероятно е, че бебетата заспиват и при най-силния шум, ако се чувстват защитени в присъствието на познат.

Каква роля играе потребността от сън за спокойните нощи?

Изследвания показват, че родителите надценяват потребността от сън на децата си. Те просто смятат, че детето трябва да спи, но ако не е уморено, то не заспива.

Не се ли надценява и утвърденото време за заспиване?

Правилата могат да са и вредни, ако се прилагат догматично. Родителите трябва да се осланят на вътрешното си чувство кое е полезно за детето им. Темата за съня се е утвърдила като нещо безкрайно тежко, което излага родителите на стрес.

Детето не заспива, а часовникът скоро ще звънне за ставане

Когато родителите нямат търпение, детето особено трудно заспива. Понякога процедурата по заспиването трябва да се прекъсне – например с измиване на чиниите, при което детето може да е зрител. Може да погледате и телевизия с детето на корема – ще се изненадате колко бързо малкото ще задреме, щом усети, че мама е спокойна.

Защо някои деца заспиват по-бързо, ако ги люлеят?

Това е останало от праисторически времена, когато децата е трябвало да спят, докато племето се е движело. И до днес при някои народи малките спят на гърба на мама, докато тя работи на полето или се движи.

Каква роля играе възрастта при съня?

Децата се събуждат по-често от възрастните, също така фазите на дълбокия сън и на сънуването са различни. Докато възрастните заспиват относително по-бързо, малките по-дълго се намират в т.нар. междинен стадий. От около шест месеца бебетата развиват устойчив ритъм ден-нощ. Най-често едва след третия рожден ден се стига до относително несмущавано нощно спокойствие.