Всички познаваме децата си и знаем, че не всяко дете има навика на възраст 6-7 години да се грижи за вещите си.

Детето ще ползва раницата всеки ден, което означава, че тя трябва да е здрава. Важно е закопчалките да са лесни за употреба и надеждни. Хубаво би било да има светлоотразителни елементи.

От голямо значение при избора на раница е детето да пробва раницата, да се поразходи с нея и “да я почувства”, както отвън, така и да я проучи отвътре.

unnamed 2 1536x2048unnamed 1 1536x1053

Тегло

За I клас теглото на пълната раница не трябва да надвишава 10/15 % от теглото на детето. Ако детето е 25 кг, раницата е добре да не надхвърля 3.4 кг.

Ширина и височина

Раницата не трябва да е по-широка от раменете на детето, и да е по-дълга не повече от 30/40 см, за да не достига краката му, когато я носи на гръб.

Презрамки

Широки, меки, да имат възможност да се регулират според височината и облеклото на ученика през различните сезони. Важно е и двете презрамки да се използват по предназначение, за да се избегне гръбначно изкривяване. На тази възраст скелетът е неукрепнал, няма достатъчно натрупана мускулна маса и децата са предразположени към изкривяване. За по-голямо удобство може да има и презрамка през кръста/гърдите.

Гръб

Твърд, ортопедичен с мека дишаща повърхност.

Разпределение

Раниците с повече отделения и джобове са предпочитани. В I клас обикновено децата слагат учебниците и помагалата по отделните предмети в папка с копче с различен цвят.

Пример: Околен свят в зелена папка, със зелена подвързия, Български език и литература са в червено, Математиката в синьо и т.н.

Необходимо е да има достатъчно място и да бъдат лесно откриваеми. Голямо удобство е да има отделен джоб за кутията за храна и шишето за вода, както и за тефтерче, портмоне и други.

Важни подробности:

В началото на учебната година детето често е разсеяно, изморено и нервно от емоции след училище. Създайте навик, след кратка почивка, заедно да подготвяте раницата за следващия учебен ден. Добре е да се вади цялото съдържание и да се слагат само необходимите неща за деня. С напредване на месеците в училище, детето придобива увереност, става самостоятелно и само се справя с това задължение.

В повечето училища вече има шкафчета, децата носят раницата в понеделник и я връщат в петък. Това от една страна е удобно, но от друга може да има изненади понякога, например забравен банан в някой джоб, затова ако раницата може да се пере е предимство!

*Повече информация относно избора на раница за вашия първокласник можете да получите от автора на статията

Текст: Силвена Денева, Книжарница 11