Какво представлява коклюшът? Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, което протича с характерна конвулсивна кашлица. У нас, заболяването е характерно за деца в различна възраст. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis.

Как се поставя точна диагноза?

За изолиране на причинителя Bordetella pertussis в началото на заболяването от болния се взема назофарингеален секрет (за предпочитане сутрин на гладно). С по-висока чувствителност е изследването по метода PC

Проблемът е налице…

Според Световната здравна организация (СЗО), коклюшът остава сериозен проблем, особено в развиващите се страни, където ваксинацията не е широко разпространена. Ето някои ключови статистически данни:

Бебетата вече могат да бъдат ваксинирани по-рано против коклюш

Годишната инциденция на коклюша по света е оценена на около 16 милиона случая, като приблизително 195 000 от тях завършват фатално. Въпреки че ваксинацията е значително намалила броя на заболеванията, все още има региони, където тя не е достъпна. Най-честите усложнения, засягат дихателните пътища и централната нервна система.

Ето кой трябва да се пази най-много…

Коклюшът засяга особено тежко новородените, които все още не са ваксинирани или малки деца и възрастни със слаба имунна система.

Доц. Мангъров препоръчва бременните да се ваксинират против коклюш

Ваксинацията е основният начин за предотвратяване на коклюша. Редовната имунизация на децата и ваксиниране на възрастните са от съществено значение за контролиране на разпространението на заболяването.

24 000 са децата у нас с пропусната доза ваксина против коклюш

Каква е ситуацията в България?

В България ежегодно се регистрират случаи на коклюш, основно при деца. Заболяемостта варира между 0,25-4,06 заболели на 100 000 население.