Има ли значение сезонът, в който сме родени, за нашето здраве, характер, развитие и постижения? Вярвате ли, че не е случайно в кой месец сме поели първите си глътки въздух и сме се срещнали с големия свят? Има много изследвания по темата, които правят опит да очертаят сходни тенденции за бебетата, родени в определен сезон от годината. Ето някои любопитни факти за мъничетата, проплакали в пролетните дни на годината. 

Здравей, Пролет, здравей, зодия Овен

По-големи размери на новороденото

Изследвания показват, че бебетата, родени през пролетта, често са по-дълги при раждане в сравнение с тези, които се раждат през други сезони.

Добра имунна система

Пролетта е свързана с повишена активност на имунната система, което може да бъде благоприятно за бебетата, родени през този сезон. Пролетните бебета често имат по-добра защита срещу инфекции и болести.

По-големи оптимисти са

Според унгарско изследване, цитирано от Huffington Post, пролетните деца са по-склонни да имат „хипертимичен темперамент“. Той се свързва с извънмерен оптимизъм, характеризиращ се с повишено настроение и желание към активност. Според изследователите именно тази особеност на пролетните бебета би могла да им осигури по-силна имунна система.

Училище за родители - Здраве през пролетта с д-р Валентин Янев

По-вероятно е да обичат да си лягат по-късно

Някои учени спекулират, че има корелация между сезона на раждане и навиците за сън. Според тях пролетните и летните бебета имат вътрешни часовници с по-дълги дни, сравнено с техните есенни и зимни връстници.

Добре развити сетива 

Пролетта предлага широка гама от нови сетивни впечатления за бебетата. Те могат да усещат ароматите на цветята и тревата, да чуват пеещите птици и да се радват на слънчевата светлина, което може да стимулира техния сетивен развой. 

Яница, Деница и Теодора ви пожелават хубаво утро

Знаете ли, че всъщност много бъдещи родители предпочитат да имат деца през пролетта. Това може да се дължи на по-приятните метеорологични условия и наличието на повече светлина, което се счита за благоприятно за ранното развитие на детето.