Плацентата е орган, който се образува в началото на бременността в матката и след раждането се изхвърля. Заедно с пъпната връв тя се грижи за растежа и развитието на плода.

Какво означава „плацента”?

Думата произлиза от латински и означава кифла (сладкиш). Състои се от струпване на фини кръвоносни съдове, които са заобиколени от мека съединителна тъкан. Тъй като кръвоносните съдове се разклоняват като клоните на дърво, понякога наричат плацентата „дърво на живота”.

Жизненоважен орган

Оплодената яйцеклетка достига матката като зародишно мехурче. Тя изпраща сигнали, които подготвят лигавицата на матката за вгнездяването. Намиращите се външно клетки на зародишното мехурче прорастват в тъканта на матката и се съединяват с нея. По този начин плацентата се състои от зародишни и майчини клетки. Оформя се като плосък орган и остава до края на бременността закрепена в стената на матката. В нея тече кръв от майката и плода, без да се смесва.

Накрая на бременността плацентата има диаметър от около 20 см и е дебела около 3 см. Тя тежи почти 500 г, а след раждането се отделя от матката и се изтласква заедно с пъпната връв.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

По повърхността на плацентата, обърната към плода, се виждат съдовете на пъпната връв. Частта, обърната към стената на матката, е гъбеста и мека.

Хранене и защита

Основната задача на плацентата е да снабдява плода с кислород, хранителни вещества, витамини и вода. От кръвта на майката могат да проникнат хормони, както и обратното. Важни антитела за защита от заболявания проникват от майчаната кръв към бебето. Същевременно чрез плацентата се отделят отпадни продукти от детската кръв в кръвообращението на жената. Не на последно място плацентата произвежда хормони на бременността, които предпазват плода от изхвърляне.

Обмяна между майката и детето

В стената на матката има артерии, които доставят кислород и хранителни вещества от майчината кръв към плацентата. Детската кръв тече чрез двете пъпни артерии към плацентата. Там кръвоносните съдове образуват мрежа от капиляри.

Плацентарната бариера

Има тънък разделителен слой (бариера) между майчината и детската кръв. Той предпазва от директна обмяна на кръвта между майката и детето.

Този слой има важна функция. Той не позволява вредните вещества да проникват в кръвообращението на плода. Все пак някои болестни причинители могат да преминат през плацентарната бариера. Това зависи от химичния състав на съответните вещества и от големината на молекулите им, което обяснява защо някои медикаменти са безвредни, други могат да навредят на плода. Алкохолът и никотинът проникват безпрепятствено до детето.

Митове

Значението на плацентата за живота на нероденото дете е познато от древността. Свидетелства за това има при различните култури. В Непал наричат плацентата „приятел на детето”. Малайзийците я разглеждат като по-възрастно дете, а в Судан смятат, че тя е духовно копие на детето. В Йемен оставят плацентата на покрива на къщата за птиците, за да укрепва любовта между младите родители. Често в европейските страни заравят плацентата и на това място посаждат дърво като добър символ за детето.