Родителите много често си задават въпроса защо е толкова палаво детето и как да наложат дисциплина? Ако сте твърде строги, децата могат да се разбунтуват и да променят поведението си към по-лошо. Ако пък сте прекалено меки, децата могат да решат, че всичко им е позволено и че пакостите ще останат ненаказани. Така те израстват като безотговорни млади хора, а обществото обвинява родителите, назовавайки резултата като техен личен провал. Едно грубо и невъзпитано дете става непоносим тийнейджър, на когото вече не може да бъде наложена дисциплина.

Не изпускайте момента за възпитание

Първите 7 години са наистина важни, основополагащи за бъдещата личност. Няма лесни правила, които да наложим, за да се създаде добра дисциплина. Не същестува специалист, гарантиращ 100% резултат при прилагането на определени методи на възпитание. В днешно време, за разлика от миналото, е все по-популярно схващането, че малчуганите се нуждаят от пространство, за да открият себе си, т.е., че не бива да се налагат строги правила и изисквания. Нож с две остриета, дами и господа, не се подвеждайте, лековерието е лош приятел. Истината е, че всяко дете е различно и се нуждае от индивидуален подход. Възпитателните методи се променят в зависимост от възрастта. Докато при едно съвсем малко дете наставленията трябва да бъдат съвсем ясни и неподлежащи на дискусия (поне не и такава дискусия, в която се превръщате в "маймуна"), то за един тийнейджър най-подходящи са разговорите, които да го мотивират да постъпи според очакванията ви, без да се чувства принуден.

Можете ли да бъдете едновременно твърди и доброжелателни?

Детето трябва да чувства, че независимо от това колко добри са родителите му, те си имат своите правила, знаят как да проявят твърдост и няма да му позволят да се държи невъзпитано. Така то ще ги обича по-силно, но и ще ги уважава. Странно, но факт! Разглезеното дете не е щастливо – дори и в собствения си дом. И когато то се сблъска със света и релаността, било то на 2, 4 или 6-годишна възраст, ще бъде неприятно изненадано. Ако родителите имат чувство за достойнство, те могат да отстояват позициите си, докато са едновременно приятелски настроени. Не е излишно да прочетете качествена литература по темата.

Не казвайте: „Искаш ли.....?”, а правете това, което е необходимо

Лесно се свиква с това да се казва на малкото дете „да се облечем ли сега” „Искаш ли да седнеш на гърнето” и т.н. Бедата е в това, че единственият отговор на детето, особено между 1 и 3 години, е „Не”. По-добре е да не му давате избор и да не влизате в словесни пререкания. Когато отделяте детето от неговите занимания, бъдете тактични.

Не давайте много обяснения - не сте в училище. Ехо, вие сте родителите...

Понякога във възрастта между 1 и 3 години се срещат деца, които се тревожат от прекалено много предупреждения. Две годишното дете се учи какво може и какво не може да прави, като действа и се сблъсква с резултатите от своите действия.

Избухване

Почти на всяко дете между 1 и 3 години се случва понякога да избухва. В тази възраст вече осъзнава своите желания и своите индивидуалности и когато му се попречи, разбира се, се дразни. Малкото човече ляга на пода, крещи и удря с ръце и крака, а може да удря дори главата си. Ако това избухване се случва рядко, то няма значение, но ако се случва редовно по няколко пъти на ден, това може да означава, че детето се изморява или има някакво хронично заболяване. Някои деца се успокояват най-бързо, ако майката ги остави и започне давърши други задължения около тях, без да им обръща внимание. Други, по-упорити и горди, продължават да крещят и да се търкалят, докато майка им не направи приятелски жест за помирение.

Неудобно е, когато детето ви се тръшне на тротоара, а минувачите цъкат възмутително. И в тази ситуация се опитайте да запазите спокойствие. Бъдете усмихнати, не си изпускайте нервите. В крайна сметка – най-важният урок за детето е да разбере, че всяко действие, което предприеме, води след себе си резултат. Дали въпросният ще бъде приятен или точно обратното, избира детето или иначе казано - монетата на решението има две страни. Свиквайки с тази идея, то ще се вслушва в съветите ви, особено ако се опари няколко пъти поради допуснати грешки. Личният опит е несравним, всички знаем, нали?!

Текст: Milenita May