Постепенно, бавно, но славно, бебето научава думи, с които да изразява това, което чувства, чува, вижда и мисли. Дълго преди малкото да е изговорило първата си дума, то „попива“ правилата на езика и начина на общуване от своите родители – първите две години са изключително важни в това отношение.

Първоначално бебето ще използва устните си, езика си и поникващите зъби, ще се опитва да „произвежда” звуци. Постепенно звуците ще се оформят -- „мама”, „тата“, ,,баба“ – това може да стане още през петия месец. С течение на времето бебето ще научава все повече думи, а между една и две години ще се появят и първите кратки изречения.

Развитие на речта

При раждането бебето изплаква – това е първият му звук. Плачът е израз на шока от външния свят. След раждането вашето бебето вече възприема звуци, музика, разговори и това по-късно оформя говора му. Говорът е неизменно свързан със слуха. Чрез слуха си бебето чува вашата реч и научава думите и структурата на изреченията. Според много изследователи бебето започва да възприема звуци още докато е в корема ви.

1—3 месец

Първата форма на комуникация на бебето е плача. Пронизителният писък може да означава, че е гладно, а плачът с извивки – че се нуждае от нова пелена. Когато бебето порасне малко, то ще си създаде репертоар от гъргорене, въздишки, гукане.

4 месеца

На този етап бебето ще започне да бърбори, комбинирайки гласни и съгласни. Можете да очаквате думички от рода на „мама”, но все пак имайте предвид, че малкото не влага особен смисъл – за него това са просто звуци. То не асоциира думата „мама“ с вас – това ще стане към края на първата година. Опитите за говор на бебето ще звучат като непрекъснат монолог на друг език. Това е начин на игра за детето и по този начин то експериментира с езика и устните си. На тази възраст бебетата говорят на един и същи „език” и той звучи еднакво, независимо дали вие говорите български, английски и т.н..

6—9 месеца

Бърборенето вече звучи все едно, че има смисъл. Това е така, защото бебето използва звуци, които са имитация на ваши думи. Можете да подобрите този процес, като често четете книжка на мъничето.

12—17 месеца

Бебето вече ползва няколко думи и знае тяхното значение. То дори ще се опитва да използва интонация – например, когато пита нещо, ще повишава тона на последните звуци. През този период бебето научава важността на речта при комуникирането.

18 –24 месеца

Речникът на бебето включва около 200 думи. Между 18 и 20 месеца бебето научава около 10 думи дневно, така че за предпочитане е да следите езика си за неприлични изрази. Детето дори ще може да комбинира две думи в изречение. Когато достигне възраст от 2 години ще може да прави изречения от по три и повече думи, както и да пее елементарни песнички. Развива се индивидуалността на вашия наследник – той започва да говори относно това какво чувства, прави, мисли. Вероятно ще бърка местоименията, но за всичко си има време и ред в този живот, както казват мъдрите хора.

25—36 месеца

Първоначално детето ще се затруднява да използва правилната сила на звука. Мъничето започва да научава местоименията – „аз“, „ти“. На този етап речниковият запас надхвърля 300 думи. До три годишна възраст детето ще се научи да води по-сложни разговори – например, ще може да си казва името, на колко е години и т.н.

Какво трябва да направите, за да подпомогнете процеса

Лесно е – говорете му повече. Според научни изследвания деца, на които е говорено много като бебета, имат по-висок коефициент на интелигентност. Освен това те се сдобиват с по-богат речников запас. Можете да започнете да говорите на бебето още докато сте бременна, за да свиква то с гласа ви. Сигурно сте чували, че е препоръчително да слушате класическа музика по време на 9-те месеца - точно така, тя също повлиява отлично на развитието на малкия човек. Когато бебето се роди, му говорете докато му сменяте пелените, храните го или го къпете. На 5-месечна възраст вероятно ще забележите, че то ви наблюдава и се опитва да ви отговори. Добра идея е и да му четете.

Кога трябва да се притеснявате

Бебетата, които имат проблем със слуха, спират да бърборят на около 6-месечна възраст. Ако бебето не издава звуци, е необходимо да се консултирате с педиатър. Някои бебета започват да изговарят думи още на 9-месечна възраст. Но имайте предвид, че други деца проговарят доста по-късно – на 13 или 14 месеца. Ако бебето е вече на 15 месеца, и не говори или пък не сте в състояние да разберете какво казва, отново е необходимо да се свържете със специалист.

Текст: Milenita May