За осма поредна година Фондация “Нашите недоносени деца” отбелязва 15 май - Световния ден на кенгуру-грижата. С различни инициативи, които достигат до всички кътчета на страната, се цели да се повиши обществената осведоменост и да се изтъкне значимостта на една наглед обикновена прегръдка за родители и бебета. 

Защо кенгуру-грижата е важна?

Научните изследвания сочат, че почти всички жизнени показатели при преждевременно родените бебета се повлияват по-добре във времето на практикуване на кенгуру-грижи в сравнение с времето на престой на бебето в кувьоз. 

●    Температурата на детето по време на контакта кожа-до-кожа се поддържа успешно от тялото на родителя, а сърдечният му ритъм и дихателна дейност се стабилизират. 
●    Подобряват се сънят и наддаването на тегло и се намаляват феталният дистрес и болката. 

Посттравматичен стрес при родители на недоносени деца

●    Близостта с родителите подкрепя развитието на мозъка и нервната система с дългосрочни ползи за когнитивното развитие. 
●    Кенгуру-грижите спомагат за намаляване на продължителността на болничния престой.
●    Участието на родителите в грижите за бебето им дава възможност да изградят по-добра връзка с детето си, намалява преживяванията на тъга и тревога и улеснява работата на медицинския персонал. 

Фондация “Нашите недоносени деца” се надява този вид грижа, която не изисква скъпа техника или оборудване, да получи колкото се може повече гласност и с тазгодишната ни кампания. Надяваме се тя да достигне и до отговорните институции, които да съдействат на здравните заведения за въвеждането на този вид практики.

У нас в последните години процентът на недоносените бебета е около 11%

Като своеобразен символ за кенгуру прегръдка, по случай 15 май, стотици кенгуру-шапчици, са изпратени в 31 неонатологични отделения от всички краища на страната. Те са създадени с много любов за най-мъничките бебенца и изработването им обедини рекорден брой доброжелатели и доброволци с огромни сърца, които допринесоха за закупуването на прежда и изплитането им. Благодарение на всички тях, близо 2000 различни плетива вече са в неонатологичните отделения. Те са придружени от картички с нежно послание за прегръдка за борбените мъничета и родителите им от Фондация “Нашите недоносени деца”. 

Различни отделения по неонатология в цяла България се включват за пореден път през месец май и в инициативата “Месец на отворените врати, по покана на Фондация “Нашите недоносени деца”, Тя има за цел да даде възможност на родителите за повече близост и прегръдка с техните бебета и да насърчи и популяризира практикуването на кенгуру-грижата у нас.

Лекари спасиха бебе на 22 дни с тежки усложнения от коклюш

През 2024 година в нея участват неонатологиите на МБАЛ Вита - София, УМБАЛ Канев Русе, МБАЛ Добрич, ДМСГД Плевен, МОБАЛ “ Д-р Стефан Черкезов“ АД - Велико Търново, МБАЛ Пазарджик, МБАЛ ”Д-р Иван Селимински” АД - Сливен, ДМСГД Варна.

Те ще предоставят през целия месец май възможност на родителите да практикуват кенгуру-грижи и контакт кожа-до-кожа със своите бебета в рамките на няколко часа дневно.

Известни личности и инфлуенсъри също приеха тази година поканата на Фондация “Нашите недоносени деца” да се включат в кампанията ни за популяризиране на кенгуру-грижата. Те ще споделят свои послания в социалните медии, в които изтъкват колко е важна прегръдката за всяко бебе и родителите му, как тя дарява така необходимите близост и топлина след раждането и какви са ползите от нея. 

Семейство медици осиновиха недоносено бебе, което са лекували

Фондация “Нашите недоносени деца” благодари в днешния Световен ден на кенгуру-грижата на всички медицински специалисти, съмишленици, поддръжници, доброволци и приятели, които се включват с подкрепа и допринасят за популяризирането на тази така важна за нас кауза.

За да се осигурят повече възможности за близост с родителите и за семейно ориентирана грижа за новородените с влошено здравословно състояние по време на болничния им престой, един от основните приоритети на Фондация “Нашите недоносени деца” е свързан именно с изграждането на семейни стаи към неонатологичните отделения у нас

Български лекари извършиха уникална операция и спасиха живота на недоносено бебенце

До момента, с помощта на дарители са изградени 10 стаи от такъв тип в София, Пловдив, Велико Търново, Русе, Сливен, Шумен и Плевен и Стара Загора. В неонатологичните отделения във Варна, Силистра, Бургас, Габрово, Смолян, София, Благоевград, Търговище и Пазарджик пък има създадени и оборудвани семейни кътове за кърмене и кътове за практикуване на кенгуру-грижи.  

За да може всяко бебе от всяка точка на България да получи така важната близост със своите родители, всеки, който е съпричастен към каузата на Фондация “Нашите недоносени деца”, може да направи дарение със SMS с текст DMS BEBE на номер 17 777 или тук и да разгледа активните ни ДАРИТЕЛСКИ КАМПАНИИ.