Запознайте се с Веселина Станева, която има над 10-годишен опит в управлението на проекти и бизнес развитие основно в технологичната и e-commerce сфери. През последните шест години работи в технологична продуктова компания и фокусира вниманието си главно върху AI продуктово разработване и менажиране, както и върху стартегия и бизнес развитие.

На какво да учим децата за парите

Свикнала е да сменя много шапки ежедневно и на практика се занимава с маркетинг, продажби, социални мрежи, създаване на съдържание, пазарни проучвания, клиентско развитие, организация и управление, финансово планиране, търсене на инвестиции и партньорства.

Държавата отпуска повече пари за инвитро процедури

Преди година стартира Instagram страницата @mama.talks.money - споделено пространство за бъдещи и настоящи майки и амбициозни жени, които говорят за пари. В профила може да намерите както базова информация за всичко, свързано с финансовия аспект на майчинството, така и съвети за по-добро управление на личните финанси, предприемачество, кариера, себеразвитие и мотивация. Мисията на Веси е чрез профила да помогна за повишаване личната финансова култура сред жените, също да създава дискусии и общност от дами, които не се притесняват да говорят за пари. Да показва успешни примери и да разказва историите на същите тези амбициозни жени. В този ред на мисли Веси би могла да съдейства с менторство и коучинг по темата за лични финанси, а отскоро работи върху онлайн курс. 

Парите и децата. Първи стъпки за изграждане на финансови навици

Не на последно място по важност – тя е майка на близначки на 2 год. и 4 мес., които са ежедневна мотивация да държи летвата високо и да им дава пример, че нещата се случват, когато си последователен, целеустремен и имаш ясна цел.

Що е то финансова грамотност, Веси, как би описала този термин?

Финансовата грамотност включва основни знания и умения, които сме усвоили за менажиране на нашите финанси. Аз препочитам обаче да говорим за финансова култура. Често двете се използват като взаимнозаменяеми, но според ме не са. Грамотните хора невинаги са културни и културните, невинаги - високо грамотни. Ако трябва да дам определение за финансова култура, то бих казала ,,знания умения и навици, част от нашето ежедневие, които прилагаме осъзнато‘‘. Да, навиците. Голям част от тях са изградени несъзнателно и са ни предадени още от ранна детска възраст. Някои от тях са и силно емоционално обвързани. Истината е, че не е нужно едно семейство да има дълбоки финансови познания, за да са налице добри навици, свързани с парите.

Има ли право бащата на парично обезщетение при раждане на дете

Такива навици биха били: да се следят разходите и приходите ежемесечно, да се прави разлика между нужди и желания, да се заделят между 10% и 20% от приходите веднага при получаване, да имаме спестявания, покриващи между 3 и 12 месеца от разходите ни за нужди, да си плащаме данъците в срок, да се осигуряваме здравно, да знаем какви права имаме за помощи и обезщетения от държавата или къде да намерим информация за тях при нужда, да знаем какво е инфлация и колко ни струва, ако не инвестираме парите си, но най-вече да се говори свободно и често за пари без това да предизвиква стрес, напрежение, срам или скандали. Често в партньорските отношения знанията и разбиранията ни за парите са различни, това не е задължително проблем, стига да имаме добра комуникация по темата.

Защо е важен контактът кожа до кожа веднага след раждането

 Ролята на правилното приоритизиране и ролята му да замени ,,нямаме пари за това или онова…‘‘ Започнете с това да намерите вашето ,,Защо?”.

За съжаление, моите наблюдения са, че много малко семейства наистина харчат парите си с цел създаване живота, който искат. В повечето случаи или нямат ясни приоритети или имат много такива, което отново е липса на приоритети. Често давам пример със закупуването на жилище с твърде висока ипотека. И под ,,твърде висока’’ имам предивид такава, която представлява грубо над 50% от приходите ни на месец за период над 10 години. Давайки повече, отколкото можем да си позволим за жилище, обикновено ограничаваме разходи за здраве, спорт, качествена храна, почивка. Да не говорим, че подобни решения предизвикват стрес и липса на гъвкавост при нужда от рязка смяна на кариерния път, болест… или пък излизане в 3-годишно майчинство. Ако наистина притежанието на имот, който реално е собственост на банката, докато не го изплатим, ни е приоритет и ни прави щастливи, то това може и да е добро решение и да си заслужава честото казване на ,,нямаме пари за това”. Рядко обаче е така. Във всеки случай това, че заявяваме, че нямаме пари за нещо е добър сигнал. Съществуват и доста по-лоши ситуации, в които хората не само не живеят щастливо с парите, които имат, а дори харчат тези, които нямат и пак не им е добре. 

Ресурсът Време за мен или защо много жени нямат навик да се грижат за себе си? Къде се крие проблемът, според теб?

Не знам дали става въпрос за финансов ресурс, колкото за времеви и психолигически. Много жени могат да си позволят всички тези неща – спорт, процедури, определени добавки, занимания, хобита…

Проблемът, смятам, се корени в това, че възприемаме всичките роли, които ни се слагат в модерното общество на майка, съпруга, професионалист, приятелка, домакиня… и какво ли още не. А всъщност не се замисляме, че тези роли ипълняваме с едно и също тяло, ръце, ум и сърце. И трябва да се погрижим първо за основните ,,инструменти”, за да сме успешни в другите роли.

Избираме ли родителите си преди раждането?

Друг често използван приемер е този с колите, които караме - обикновено не чакаме да ни оставят на пътя, преди да им сменим маслото или гумите. Обаче често пренебрегваме грижата за себе си. Тук е ясно, че приоритетите или липсват, или са изкривени. Критично мислене и осъзнатост – тяхната липса е в основата. Особено типично е това поведение за майките, ,,удобно” пренебрегващи себе си в името на детето и семейството. Казвам ,,удобно”, защото наистина не е лесно да се погрижиш за себе си първо, когато знаеш, че имаш едно или повече същества, изцяло зависими от теб. Резултатът обаче от това ,,удобно” е, че даваме поредния нездравословен пример на децата си ,,как да не се грижиш за себе си е нормално‘‘ и така се затваря омагьосания кръг.

Как да спестяваме, ако нямаме достатъчно добър приход, ти имаш интересна гледна точка по темата, нали?

Нещата са субективни. Достатъчно добър за едни е богатство за други и бедност за трети. Аз вярвам, че човек може да спестява без значение колко изкарва. И да - понякога това става с големи лишения, но в повечето случаи се случва с по-добро планиране на разходите и фиксиране на сума, която да се заделя ежемесечно веднага при получаване на приходите. Много хора смятат, че няма смисъл да спестяваш, ако можеш да заделиш само 1 лв., 10 лв. или 100 лв. на месец. Не е така. Когато нямаш изградени навици, дори и заделянето на 1 лв. е стъпка в правилната посока. В крайна сметка никой не започва да бяга маратон от 42 км, без да е пробягал дори 1 км. Същото е и с парите.

Гурме бебе с шеф Силвена Роу. Здравословни навици през 9-те месеца

Първо изграждаме навиците и след това се тревожим за сумите. Както споменах по-горе - добрата финансова култура се гради на правилните навици. И да, вярно е, че с 1 лв. или 100 лв. на месец, след една година няма да сте спестили значителна сума. Това обаче не трябва да ви спира да започнете. С едно бягане на месец по 1 км, също няма да стигнете до маратон или пък да отслабнете онези пет килограма, но все от някъде трябва да започнете. А стартът за някои хора наистина изглежда като 1 км или 1 лв.

От какво най-често хората трудно се отказват, кое, според теб, влиза твърдо в категория ,,Излишни разходи‘‘ и защо?

Генерално разходите се делят на такива за нужди и такива за желания. И, ако да речем, всички ние се нуждаем от храна, вода и покрив над главата, то не всички се нуждаем да ядем само суши през вечер, да пием само изворна вода или пък да живеем в къща с двор. За някои хора обаче конкретен тип диета, напитки или местоживеене могат да са нужни по здравословни причини или пък да са желания, от които трудно биха се отказали. Много е важно да не бъркаме нуждите си с желанията. А относно това, от което хората трудно се отказват - за всеки е различно, но обикновено е някакъв тип емоционално харчене или вреден навик. Подобно е на емоционалното хранене, просто не могат да се контролират. За много жени това са дрехи, козметика, но може да са нови играчки за детето или пък алкохол, цигари. Харченето е много повече емоционално действие, отколкото рационално.

Личният пример на родителите – може ли финансовата култура да се възпитава от детска ранна възраст…

Най-добрият начин за създаване на финанансова култура е чрез личен пример и може да се практикува от ранна бебешка възраст. В крайна сметка децата ни учат, чрез подражание и на много по-късен етап осъзнават концепции. Моят съвет винаги е да се фокусираме към повишаване своята лична финаснова култура, а не към това какви образователни играчки или книжки да купим. Другото изключително важно нещо е да се нормализират спокойните разговори за пари в семейството в присъствието на децата, а в някакъв момент да се включват и те във вземането на решения. Това би поставило чудесна основа. 

Как навиците на бъдещата мама се отразяват на бебето?

Какво питат майките, за какво най-често ти пишат?

Въпросите са много разнородни, но генерално повечето са свързани с това как да започнат да повишават финасновата си култура, какво да правят с липсата или намалените приходи по време на майчинство, как да сменят кариерния си път, тъй като с децата вече не могат да работят това, което са работили преди, как да говорят с пратньора си за пари, как да подсигурят финансово децата си, къде да държат спестяванията си, как да изградят навици за спестяване и инвестиране. Учудващо е, че има и много въпроси, свързани с държавни помощи и обезщетения, за които всъщност информацията е общодостъпна.

Всички знаем, че зависи от какъв ъгъл поглеждаме върху даден разход, за го квалифицираме, но би ли ни дала конкретен пример?

Често разходът за бавачка или чистачка е смятан за голям лукс или нещо излишно, което малко хора са способни да си позволят. Аз обаче задавам въпроса така - ,,Може ли да рискувате в следващите две години да нямате никакво време за вас и партньора ви, ако това би навредило на връзката помежду ви?” или пък ,,Можете ли да си позволите да отделяте по 3-4 часа седмично за чистене, ако вашия труд струва 20 лв. на час.

Cутрешните навици и симптомите на ендометриозата

И ако можете, колко струват един ваш час сън или почивка”. Неща, които поставят темата в перспектива и върху които наистина си струва да помислим, когато определяме финансовите си приоритети.

enlightenedЕкипът на ,,9 месеца'' благодари на Веси за прекрасните съвети и споделения опит. Вярваме, че интервюто ще бъде полезно на нашите читатели и каним всички вас, скъпи приятели, да ни дадете обратна връзка. Пишете ни какво още бихте искали да научите по темата.