Редица финансови експерти са на мнение, че в училище децата не получават нужните съвети за парите, а това може би е един от най-важните уроци, които могат да им помогнат да успеят в живота. Кои са първите стъпки, които можем да предприемем, откога да започнем да говорим за пари с детето и какви примери да дадем?


Като баща на две деца, а и човек, завършил „Финанси“, бих посочил лесни за изпълнение стъпки, които да предприемете в следващите месеци, за да образовате любимите си хора. Личното ми мнение е, че ако все още не сте говорили вкъщи за пари, то вече сте закъснели. Или иначе казано – колкото по-рано, толкова по-добре.


Касичка
Днес по магазините можем да намерим всякакви видове касички – от прасе и динозавър, до кученце и кола. Притежанието на този предмет ще мотивира детето да се докосне до стотинките, които лесно могат да бъдат уедрени в левчета по 5.00 или 10.00, а защо не и повече. Само помислете колко е лесно - всеки член на семейството да даде стотинки на детето за касичката (о10, 20 или 50), или пък 1.00 и 2.00 лева, за да знае малкото, че това са неговите лични пари (бел. ред. спестявания).

От колко пари на месец се нуждае 3-членното семейство?

За да го насърчите да пести, обяснете на детето, че когато събере нужната сума, ще може да си купи поредната желана играчка. Изчакайте да видите как това ще му се отрази… Пригответе се, защото през следващите дни мъникът ще очаква с нетърпение да се приберете у дома, за да му дадете нова порция стотинки.

Има ли право бащата на парично обезщетение при раждане на дете

Също така му предоставяйте и рестото от магазина – дребно, но полезно, което също да отпътува към касичката. Тук възниква въпросът – искаш близалка или искаш да ти дам парите, за да си ги пуснеш в касичката? Чудесно! Умението да взимаш решение, да приоритизираш, избираш и цениш се развива, учи се, придобива се – така че, родители, действайте.

Разкажете и покажете
На най-малките можем да покажем всички български банкноти и монети, но също така да им разкажем и откъде идват парите, с които пазаруваме. Полезно занимание с тях е и рисуването на банкноти и монети, с които след това да пазарувате у дома. По магазините можем да намерим както плодове и зеленчуци, така и пици, кроасани и сокчета и да ги включим в играта – истински или играчки – избирате вие. Когато пътувате в чужбина, покажете на детето различната от нашата валута (да речем евро), обяснете, че това са „техните левчета“.

Пазаруването
Част от хората предпочитат да не влизат в супермаркета с децата си, тъй като е възможно сметката драстично да се увеличи, адреналинът и децибелите - също. Веднага ви давам съвет, за щастие, работещ и изпитан. Добре е да уточните още с влизането, че е позволено само едно лакомство (или играчка). Не правете изключение. Можете да обясните, че мама и тати нямат възможност да купят повече, но припомнете на детето, че има право да използва собствените си парички, ако толкова силно желае втората покупка.

Парите и децата. Първи стъпки за изграждане на финансови навици

Щатски милиардер обяснява това по прост начин – едно от децата му поискало сок, той отвърнал, че то разполага със собствени пари и може да си купи. За всеобща изненада се оказало, че детето не иска толкова много сок в момента, защото предпочита да събира пари за по-важна покупка.

Игра на магазин
Ако вече имате нарисувани банкноти или сте купили подобен комплект, заедно с най-често срещаните продукти, играта може да започне. Опитайте се да давате дребни цени на продуктите си – 1.00 или 2.00 лева, за да е по-лесно за детето. Водете се по план: Колко ли неща можем да си купим за 10.00 лева?; Кое от тези неща наистина желаем и ни е спешно да купим точно днес?; Направихте ли списък, с който да влезете в детския супермаркет?.

Отлагане на потреблението
В днешния свят хората са свикнали да получават всичко на момента. Ако вие - като родители, изпълнявате всяка прищявка на детето си, не само ще му направите лоша услуга, но и ще го лишите от умения, полезни за бъдещето. Защото, колкото по-малки са децата, толкова по-малки са желанията им – близалка, шоколадово яйце или играчка. Какво обаче ще се случи след 10-годишна възраст? Ще съумеете ли да отговорите на всяко желание, което детето изяви – нов скъп телефон, маркови маратонки или парфюм?

Отлагането на потреблението е един от най-важните уроци, който, за жалост, дори и част от възрастните не са научили. В случай, че детето ви усвои тази способност, може да се предположи, че то ще порасне и ще бъде успешен човек. Мъниците трябва да запомнят, че поредното им желание за нова покупка ще бъде удовлетворено, когато те самите положат труд, съберат пари и следователно си купят желания предмет/услуга.