Наталия Тодорова е създател на образователния комплект за деца „Финансова грамотност“ на издателство Carrot, а също и автор на блога The Little Chief. Над 13 години работи във финансовата сфера, а темата финансова грамотност за деца приема като своя лична кауза. Потърсихме я, за да се опитаме да видим парите през погледа на децата. Финансови навици у дома, модел на поведение, финансова грамотност, ключова роля на личния пример – своя опит споделя сега Наталия. 


Снимка: Иван Вандов

ФИНАНСОВАТА ГРАМОТНОСТ КАТО ОСНОВНО ЖИТЕЙСКО УМЕНИЕ 

Когато чуят „финансова грамотност“, повечето хора започват да мислят за нещо сложно и скучно. А всъщност тази тема съпътства всеки от нас всеки ден, независимо от професионалното и лично развитие. 

За уважението към майката на децата ви - един татко споделя

Това не е и тема „за богатите“ – независимо от дохода си, всички ние ежедневно взимаме решения за разходите и приходите си, за спестяванията, за краткосрочните и дългосрочните цели на семейството, правим финансови избори, планираме.

ПЪРВИ СТЪПКИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ФИНАНСОВИ НАВИЦИ 

„Навици“ е много точна дума. Има принципи в отношението към парите и личните финанси, които са въпрос на разбиране и култура на поведение, а не толкова на теоретични знания. И както навиците за здравословно хранене, грижа за хигиената, здравето и пр. – базовите финансови навици могат да бъдат въведени при децата от най-ранна възраст. Разбира се, с игрови подход и „преведени“ на езика на малчуганите.

ПАРИТЕ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДЕЦАТА - КАКВО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕМ? 

Семейството е основен източник на информация и разбиране по теми, свързани с парите и личните финанси. В образователната ни система тези въпроси са все още слабо застъпени, изолирани като отделни теми в общото съдържание на други предмети. 

Анита Маркова, която побеждава булимията, има три деца и успешна кариера

Родителите трябва да осъзнават своята висока отговорност. Децата са активни участници в живота на семейството и трябва да помним, че, дори и да неглижираме темата за парите и личните финанси, те учат в движение – от примера, който даваме със своето поведение, с решенията за семейния бюджет, на които са свидетели. Въпросът е дали осъзнаваме какъв е нашият пример и полезни ли са уроците, които неволно представяме.

Също така трябва да имаме предвид, че ние, възрастните, сме изтъкани от редица предразсъдъци по отношение на парите – заради натрупания опит, образованието ни, възпитанието от поколението на нашите родители, баби и дядовци. Децата все още не мислят в тези „кутийки“ и за тях е много по-лесно да видят света с всички нови възможности, които предоставя днешния ден.

ДЕЦАТА И ПАРИТЕ - КОГА Е ВРЕМЕ ЗА ПЪРВИЯ УРОК И КОЙ Е ТОЙ? 

Още в предучилищна възраст децата са достатъчно подготвени за първите си финансови уроци. Разбира се, в тази възраст всичко се случва през играта.

За възрастта преди училищния живот са подходящи занимания и семейни дискусии, свързани с разграничаването на нужди и желания и поведението ни на потребители. Малките искат всичко и веднага. Това е времето, в което можем да им обясним как пазаруваме и избираме покупките си, защо е необходимо да правим избори, защо не можем да реализираме незабавно всичките си желания

С темата за отложеното задоволяване на желанията идва и въпросът за спестяването. Всяко дете на тази възраст има своя касичка, в която събира дребни монети или подаръци от баби и дядовци. Касичката е прекрасен инструмент да демонстрираме на децата как сами могат да поставят цели и да изпълняват своите желания.

През касичката и други игри с пари е важно в тази възраст да подготвим децата и за някои чисто технически умения в бораването с банкноти и монети – да могат да ги познават, пресмятат, тъй като със старта на училищния живот много бързо ще трябва да се ориентират как сами да боравят с пари.

В началните класове идва темата и за джобните. Това всъщност е първият личен бюджет на детето, през който могат да бъдат представени толкова много финансови принципи. Как да разпределяме парите си, така че да ги управляваме умно и разумно, как и защо да спестяваме. С джобните пари, предоставяни с фиксирана регулярност и размер, в мини модел детето може на практика да разбере какво означава да управляваш семеен бюджет.

ЛИЧЕН ОПИТ КАТО МАЙКА

Моите деца в момента са на 4 и 7 години. На техен гръб „изпитвам“ всичко това, за което говоря по темите за децата и парите. И трябва да ви уверя, че това не е скучна и безинтересна за децата тема.

Кариерата след децата - време за учене, бизнес и лични проекти

В момента, например, двамата събират пари за семейна екскурзия. Всъщност всички участваме в плана, и малки, и големи – заедно решихме къде ще пътуваме, обсъдихме какви разходи ще имаме и кой за какво може да спестява, откъде можем да натрупаме пари за това си желание. Децата периодично следят прогреса си и са безкрайно горди и щастливи, когато виждат, че целта им е на път да се реализира.

Съвместното участие на всички в семейството в даден финансов план много мотивира децата и им дава нагледно добрия пример на възрастните. Наскоро приятел с по-големи деца ми сподели как със синовете си инвестират заедно. Всеки от семейството има задължението месечно да отделя от личния си бюджет определена сума (децата, разбира се, от джобните) и общите събрани средства бащата инвестира във финансови инструменти, които заедно следят и анализират.

ТРИ СЪВЕТА ЗА ФИНАНСОВИ ГРАМОТНИ ДЕЧИЦА 

За да имаме финансово грамотни деца, на първо място е необходимо да обърнем внимание на собствената си финансова култура и финансовите навици, които демонстрираме в ежедневието на семейството. 

За издръжката на тричленно семейство у нас са нужни 2432 лева

Второто важно нещо е да осъзнаем въпроса като важен. В много семейства за пари не се говори, защото това е възприемано като „мръсна“ тема. Но темите за парите изобщо не са за пари – те са за това как по-добре да управляваме тези ресурси... за да не ни управляват те. Уменията, свързани с финансовата грамотност на децата, имат за цел да ги направят по-отговорни, по-разумни, хо-мислещи и по-взискателни.

Финансовите уроци в семейството не са уроци, които преподаваме на бюрото с учебник. Родителите могат да потърсят в рутината на ежедневието различни поводи, казуси и ситуации, в които да вплитат темата за парите. А на българския книжен пазар има и редица прекрасни издания за деца по тези въпроси, които могат да са наш помощник, за да разясняваме на разбираем език иначе уж сложните икономически явления.