Текст: Александра Джандева https://dzhandeva.com

Трудно ли се съчетават грижите за децата с кариерното развитие или с мечтата за малък бизнес? Краткият отговор е ,,Да!”. Въпреки това много жени всеки ден ни показват, че с правилната мотивация всичко е възможно. 

Успехът на другите работи и за теб

Нека сме честни – амбицията и добрите организаторски умения помагат, но не правят магии. Всички имаме моменти, когато сме съсипани от преумора, липсата на помощ и разбиране. В тези дни обикновено търсим опора и кураж в разговори с другите майки и техните лични истории. 

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Кога учат жените с малки деца

Най-често майките отделят време за лекциите или малкия си бизнес, когато бебетата спят. Жените признават, че се лишават от почивка и сън, за да отметнат нещо спешно. Споделят, че по-рядко разчитат на помощ и много повече залагат на добра мотивация и упоритост. 

Разкази от първо лице

Николета стартира собствен бизнес, вдъхновена от 4-месечната Калояна.
Елена е майка на 3 деца, пише първата си книга малко след като близнаците навършват годинка и създава блога ,,За майките и хората”.


Ани създава блог с ресурси за децата със специални потребности, за да подкрепи малкия Ники. 

Вярвам, че историите им ще ви вдъхновят. 

Николета Аврамова: "Таткото трябва да участва наравно в грижите за детето"

  • Ники, колко голяма беше Калояна, когато реши да започнеш собствен бизнес и какво те вдъхнови да създадеш ,,KalaBaby”? 

Всичко беше започнало в главата ми още докато бях бременна, но стартирах с първите силиконови лигавници и ръчно правени гризалки, когато Кала беше на 4 месеца. 

Главното ми вдъхновение беше тя. В стремежа си да създам нещо красиво за нея, реално това прерасна и в бизнес идея. 

  • Ти си и студент в СУ, последен курс “Връзки с обществеността”. Как съчетаваш всички роли и отговорности?  

Най-много ми помага Тео, мъжът в живота ми. Той е чудесен партньор и баща! Също родителите ми винаги се отзовават, когато имам лекции или изпити и помагат в ежедневието с Кала.

13 цитата за раждането. 13 красиви снимки на първата среща

През останалото време сме сами с Тео, но това ни мобилизира и сплотява с всеки изминал ден.  

  • Какъв съвет би дала на майките, които се чудят как ще се справят с бебе, бизнес и учене? 

Съветвам всички бъдещи и настоящи майки с мечти и стремежи да интегрират колкото се може по-рано таткото в отглеждането на детето. Когато и мъжът е ангажиран с всички тревоги на родителството, задачите се решават много по-лесно. Не забравяйте никога за себе си! Искайте си ги тези 2 часа на ден, чудеса ще свършите, повярвайте ми!

Елена Петрова: ,,Всяка майка има нужда от развитие и време за себе си‘‘

  • Ели, как се роди идеята за книгата „Очакваме близнаци“?

Написването на книгата беше спасение за мен – онази грижа за себе си, която ми даде сили да се съхраня физически и психически при огромното натоварване, свързано с грижата за децата и домакинството. 

Аз вярвам, че всяка майка има нужда от развитие и време за себе си, защото, както е казала Маргарет Тачър „Домът трябва да бъде център, но не и граница в живота на жените“

Отношения между мама и тати след появата на бебето

  • Ти имаш и личен блог, фокусиран върху родителството. Кои са най-големите страхове пред майките, когато се подготвят за връщане на работа?

Първият и най-силен страх е дали ще имат достатъчно сили, време и енергия, за да продължат да бъдат пълноценни родители и да отдават достатъчно внимание и грижа на децата си, след като започнат работа. 

Вторият е дали ще се справят като професионалисти. След няколко години, прекарани вкъщи, обикновено имаме усещането, че квалификацията и уменията ни са почти занулени. 

  • Най-новото при теб е, че записа да учиш ,,Психология на здравето” в СУ. Какво те мотивира да го направиш?

Мотивира ме желанието да уча и работя нещо, което отговаря в по-пълна степен на естествените ми наклонности и силни страни. Тази специалност обединява двете теми, които най-силно ме вълнуват – психология и здраве. 

Истината е, че по време на майчинството човек се опознава по-добре и става много по-наясно кой е и какво иска. Това е и причината много майки да започват „на чисто“ кариерата си след раждането на децата. 

Анелия Карамфилова: ,,Всяка жена има нужда да се чувства полезна и уверена’’

  • Ани, какво те вдъхнови да създадеш блога „Светът на Ники“? 

Вдъхновението дойде с първото ми дете Ники. Ники е дете със специални потребности и в желанието си да бъда полезна на него и на други майки като мен, започнах да създавам авторски образователни материали и ресурси.

Да се подготвим за работа след отпуск по майчинство

  • Какъв съвет ще дадеш на майките, които често се отказват от плановете за кариерно развитие, за да се посветят с любов на своите специални деца? 

Децата несъмнено винаги са на първо място, но ние като майки не трябва да се отказваме от мечтите си. Когато имаш ,,специално дете” е трудно да работиш стандартна работа, но има доста опции за работа от вкъщи. 

Аз смятам, че всяка една жена има нужда да се чувства полезна, уверена, да има принос за домакинството и да притежава лични средства.

  • Отскоро си майка на две деца, успя да завършиш за ерготерапевт и продължаваш да развиваш блога си. Какво те мотивира най-много? 

Обожавам децата и в стремежа си да науча повече и да бъда полезна за моето и за други деца, се записах да уча за ерготерапевт. Имаше много трудни моменти и безсънни нощи, особено когато бебето беше с колики. В тези моменти си мислех да се откажа, но, виждайки напредъка на Ники от всичко научено и от всичките ни занимания, се мотивирах още повече. Успях да напиша дипломната си работа и да се подготвя за изпита, докато бебето спи в слинг. Блогът ,,Светът на Ники” е любимото ми място за бягство от ежедневието – даже бих казала, че качвайки съдържание там и в социалните мрежи си почивам.