Малчо вече е голям и мама може да свърне на работа. Преходът обаче не винаги е лесен. Хубаво е да бъдете внимателни и добре подготвени. Ето и как да се случи това успешно. 

НАБЛЮДАВАЙТЕ ЕМОЦИИТЕ СИ 

Емоциите не са нещо, което трябва да игнорирате. Това, че сте решили да се върнете на работа, не означава, че те трябва да останат на заден план. Следродилната депресия и тревожността могат да се появят по всяко време след първата година от раждането на бебето. Хубаво е да описвате емоциите си в тетрадка или в подходящо мобилно приложение. Така ще следите емоционалното си състояние и ще бъдете наясно с това какво се случва във вътрешния ви свят. Записването на вашите емоции може да ви помогне да разпознаете тревожността или депресивното състояние от рано и да потърсите подкрепа и помощ, когато имате нужда от нея. 

В Турция жена с трансплантирана матка роди момиченце

ОРГАНИЗИРАЙТЕ ДОБРЕ НОВОТО ЕЖЕДНЕВИЕ НА ДЕТЕТО 

Ако не може да се справите сами, потърсете помощтта на роднини и близки приятели. Организирането на надеждни грижи за вашето дете може да ви помогне да се върнете към работния начин на мислене, като едновременно с това да се чувствате спокойна, знаейки, че детето ви е обгрижвано добре,дори във ваше отсъствие. Попитайте приятели и познати за препоръки, всеки споделен опит би ви помогнал. Започнете търсенето от по-рано. „Вие самите знаете, че винаги можете да вземете столче за кола в последния момент, но решението за това какъв вид грижа ще ви е необходима за вашето дете изисква известно проучване и време“.

ПОГОВОРЕТЕ С ШЕФА 

За да си помогнете да се върнете в „играта“, организирайте среща с шефа си няколко седмици преди завръщането си, за да се запознаете с проектите, по които ще работите. Освен това попитайте шефа си дали има някакви притеснения относно вашето завръщане. Някои работодатели се притесняват, че няма да успявате да бъдете съсредоточени върху работата, че ще се налага да закъснявате или да си тръгвате по-рано, дори допускат мисълта, че скоро е възможно да напуснете, за да бъдете вкъщи с детето ви. 

Про&Контра На работа преди края на отпуска по майчинство?

Полезно ще е да обсъдите варианти, които ще ви осигурят повече време, в което да бъдете с детето си:

  • Гъвкаво работно време;
  • Опции за работа от вкъщи;
  • Споделяне на работа.

Ако имате доверени колеги в същата компания, които вече са излизали в отпуск по майчинство, добре е да ги попитате за съвет как са се справили, какво им е помогнало и какво биха искали да направят по различен начин.

В НАЧАЛОТО – ЗАЛОЖЕТЕ НА БАВНОТО ТЕМПО

Преминаването от отпуск по майчинство към работа на пълен работен ден може да бъде шокиращо, така че, ако е възможно, помолете работодателя си да ви позволи да започнете с график на непълно работно време - толкова дълго, колкото смятате, че етичната културата на работното ви място позволява – от няколко седмици до няколко месеца.

Чувството на вина и майчинството

Като алтернатива можете да разберете дали вашият шеф ще е склонен да ви позволи да планирате първия си ден по-късно през седмицата, да речем в четвъртък. По този начин ще имате само два дни работа, след което уикенд с малчугана у дома. Така няма да се натоварите с дългия списък от работни задачи и проекти, а ще се върнете плавно и без стрес обратно в него.

НАПРАВЕТЕ СПИСЪК С ПРИОРИТЕТИТЕ СИ 

Преди да се върнете в офиса, запишете приоритетите на вашето семейство и погледнете голямата картина. Къде можете да направите компромис? Например, колко важно е за вас къщата да е искрящо чиста? Да ядеш домашно приготвена храна всяка вечер? Да, нуждите са много, времето също, когато е правилно разпределено. 

Ако преди не сте се занимавали със създаването на ежедневни списъци със задачи, сега е чудесен момент да се доверите на тяхната помощ - както за работа, така и за вкъщи.

Разберете какво трябва да се направи и какво може да почака (може би известно време или може би за неопределено време). Научете се да се чувствате комфортно и с делегирането – с вашите колеги и вашия партньор или членове на семейството. Колкото повече несъществени неща можете да свалите от плещите си, толкова повече можете да се съсредоточите върху това, което има значение. 

ВРЪЩАНЕТО ОТНОВО НА РАБОТА НЕ ТРЯБВА ДА Е ПРИЧИНА ЗА СТРЕС

След отпуска по майчинство бъдещето на вашата кариера може би ще ви се стори малко мъгляво. Вашата перспектива се е променила и начинът, по който сте работили преди, сега може да не ви донесе същия успех. Бъдете търпеливи, обичайте това, което правите, ценете времето си и не забравяйте - детето винаги трябва да е на първо място

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Връщането на работа след отпуск по майчинство може да бъде предизвикателство, но с правилно планиран график, спокойни мисли и подкрепа, всичко ще бъде наред. 

Текст: Milenita May