Понякога природата не позволява на жената да се превърне в майка. Тогава идва момент да се обърнем към медицината, да повярваме в нейните неограничени възможности и да се доверим на специалистите. Защото те могат да сбъднат мечтата ни да бъдем родители. Нещо подобно се случва в Турция. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Жена ражда здраво момиченце, след като е претърпяла трансплантация на матка. Сложната операция е втората в страната и е извършена преди 14 месеца. Екип от 40 души, ръководен от професор Юмер Йозкан, е извършил трансплантация на 32-годишната Хава Ердем, която е родена без матка.

Жената е останала в болницата 90 дни след осемчасова операция. Приложена ѝ е и терапия IVF, за да може да има деца.

Ердем е родила в 29-та седмица от бременността си. Бебето е момиченце с тегло 1,7 килограма.

Матката е принадлежала на 40-годишна жена, която е изпаднала в мозъчна смърт през юли 2021 г. Подготовката за трансплантацията е започнала от медицински екипи, след като семейството ѝ е приело да дари органа на Ердем. 

„Поздравяваме това новаторско постижение, което се случи в университетската болница “Акдениз”“, написа министърът на здравеопазването Фахретин Коджа в своя акаунт в “Туитър”.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Проф. Йозкан и неговият екип са извършили и друга трансплантация на матка през 2011 г. Тогава жената е родила момченце, съобщава bTV.

Източник: https://novini.bg/