Mагдалена Дойчинова е детски психолог и сертифициран консултант по детски сън. Завършва бакалавърска степен по Психология в университета в Абърдийн, Шотландия, през 2013 г. Там преминава и допълнителен двугодишен курс за консултантски умения. През 2015г. специализира Детско-юношеска и училищна психология в СУ „Св. Климент Охридски“, София. Още от първите си университетски дни тя разбира, че иска да работи с деца и техните семейства. Става доброволец към различни центрове и организации в помощ на децата, а след това и специалист. Подтикната от желанието си да работи повече със семействата и да консултира родителите, за да бъдат те по-уверени в ежедневието си с децата, става съосновател на център за ранно детско развитие, в който работи и до днес. Повече от 10 години практикува професията детски психолог и трупа богат опит. През юни 2021г. завършва и курс за консултант по детски сън, с който иска да надгради познанията си и да помага на родителите по още един начин. 

За повече информацияm.g.danailova@abv.bg; https://www.detskiproziavki.com/  

Много често родителите се обръщат към мен именно с този въпрос. Сякаш вече се очаква за всичко да има норми и ако детето не влиза в тях, то възрастните правят всичко възможно, за да го постигнат.


Да, има приблизителни очаквания за децата според възрастта им, но и индивидуалните потребности са много важни. Например, ако става въпрос за недоносено бебе, твърде вероятно е то по-дълго време да има нужда от нощни хранения.

Онова, от което се страхуват обикновено родителите, са отново асоциациите за заспиване

Има немалко деца, които заспиват с шише с мляко или пък по време на кърмене. Само по себе си  това не е проблем, особено в първите месеци, когато бебето се изморява много бързо, а храненето отпуска цялото му тяло.

Впоследствие обаче, гореспоменатото често води до нощи с безкрайно много събуждания, при които бебето/детето не може да заспи отново, докато не усети същата топлина и спокойствие, тоест докато не бъде отново нахранено. Ако целият процес не пречи на родителите и на детето, то тогава тези нощни хранения могат да останат.

Прочетете още: Къде са най-допусканите грешки по отношение на съня що се отнася до новородените бебета?

Има деца, които спят съвместно в леглото на родителите си и се кърмят често, но и неусетно за всички в просъница. Така всички се наспиват и са щастливи. Ако тези чести хранения пречат на добрия и качествен сън на семейството или на самото дете, то тогава вече е от полза да бъдат сведени до необходимите за възрастта и тази асоциация за заспиване да бъде променена и премахната.

Колко е „типично“ да са тези хранения на брой зависи много от типа хранене

Ако става въпрос за хранене с шише, децата още след 6-тия месец биха могли да пият мляко преди сън, както и в сутрешните часове, но не и през нощта. Има разбира се и много изключения. Като цяло след навършване на едногодишна възраст, може да се каже, че детето вече няма нужда от нощно хранене, но всичко това е само при условие, че се храни добре през деня и пие достатъчно течности.

Прочетете още: Как да приучим бебето/детето да спи в кошарата, а не до мама и тати

Понякога нуждата от хранене през нощта идва поради недобър хранителен режим и липса на прием на вода през деня. При кърмените бебета и деца обикновено храненето през нощта продължава малко по-дълго време, но и тук не е задължително да е така. Има бебета, които още през първите месеци от живота си сами спират да търсят кърменето в тези късни часове.

Премахването на нощни хранения е важно да се случва само след проверка на всички останали фактори...

...достатъчно храна през деня, добро наддаване на детето, достатъчен прием на вода и други течности, липса на здравословни проблеми и т.н. Ако храненето е просто асоциация, а не физиологична нужда, тогава премахването му става отново поетапно и с подходяща подготовка. Важат същите правила, както при усвояването на умението от детето да спи на ново за него място. Добре е родителите да добавят още асоциации, които детето да свързва със съня и заспиването, а след това да започнат да съкращават самото хранене.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Ако то е от шише, нужно е да започнат да намаляват количеството постепенно, като на няколко дни слагат по-малко лъжички от сместа или по-малко вода. Ако е от гърда, тогава майката прекъсва храненето и не оставя детето да заспи по този начин, а продължава да помага чрез новите асоциации. И в двата случая е много важно възрастните да бъдат последователни в действията си и да не се отказват, особено след постигнат прогрес, тъй като това много обърква бебето. А всички деца имат нужда от сигурност, която получават от действията на околните и от познатата среда.