Опазването на околната среда несъмнено е свързано с иницииране на зелени бизнес решения, както и с личния избор на всеки един от нас. Екипът ни избра действието, отговорността и ангажираността, затова обяви начало на кампанията ЗЕЛЕНАТА СТЪЛБА. Инициативата е посветена на информираността по отношение опазване на околната среда. Защо? Замърсяването на околната среда, въздуха и водите, за съжаление, се отразява и на почвите – те също биват отровени. Крайният резултат е за сметка на здравето.

Проектът включва срещи с представители на малкия и средния бизнес, както и лица от големи корпорации, спазващи екологичните, корпоративните и социалните принципи. Не на последно място ще надникнем в живота на (не)обикновените родители, които ще ни споделят повече за своите добри зелени практики.

Днес разговаряме с Елица Бойчева, съпруга, майка и създател на Gama Organica (почистващи препарати)  -- нейната лична битка за безопасна домашна среда и по-чиста природа. Ели създава бранда, водена от идеята за по-екологичен живот, тя искрено вярва, че единственият начин да изцелим нашата планета е да живеем в хармония с природата.

Нямаме търпение да прочетете всичко онова, което Елица ни сподели:

Най-големият замърсител на локалните екосистеми са именно остатъците от перилни и почистващи препарати в отпадните води от домакинствата. Тези продукти съдържат огромно количество не разградими в природата съставки, които отиват директно в почвите и във водоемите. Остатъците от синтетичните измивни вещества са особено вредни за водните организми, за някои видове водни организми те са и отровни и водят до тяхното измиране, а това променя естествения баланс на водоемите. Представете си само мащабите на това замърсяване, като започнем от рутинната ежедневна хигиена и употребата на сапуни, душ гелове, шампоани и минем през измиването на съдове, прането и почистването.

Прочетете още: Пътешествие към по-устойчиво бъдеще

Всички нашите продукти са направени единствено със 100% био разградими съставки, така че да не вредят на природата.

Сапунените ядки, които са основна наша съставка са  продукт, който се отглежда без употребата на каквито и да е пестициди. Причината се крие в това, че те имат специфичен мирис, който отблъсква насекомите и вредителите, поради което не се налага да се използват каквато и да е средства за растителна защита. Това от една страна пази природата чиста, а от друга – ги прави и чиста натурална съставка за козметични и почистващи продукти.

Другата ни основна съставка, която използваме – Камелия Олифера – е чудесен пример за продукт с нулев отпадък. Частта от растението, което използваме, се получава като вторичен продукт след производство на масло, което се използва в кулинарията. След извличането на маслото остатъчният продукт, който иначе би бил изхвърлен, се използва за направата на прах. Полученият екстракт е богат на естествени сапонини – субстанцията, която дава изключителните му почистващи свойства. Това прави екстрактът от Камелия един зелен и устойчив продукт за почистване от началото до края на използването му – удивителна съставка, която ни помага да създаваме по-малко отпадък.

Прочетете още: Да оставим по-красив и чист свят на онези след нас

Подкрепяме идеята за пазаруване без опаковка – създаването на места, където хората могат да отидат с тяхна собствена опаковка и да закупят наливен продукт. Мисля, че много хора вече узряват за такъв  вид пазаруване. За жалост, това е идея, която все още малко търговци са склонни да осмислят като концепция за техните магазини. Именно затова и сме избрали опаковки, които могат да бъдат използвани многократно.

В последните години все повече научни публикации в сериозни медицински издания проследяват връзката между химикалите в  почистващите продукти и редица рискове за здравето, свързани с кожни алергии, респираторни заболявания и нарушения в ендокринната система.

Фактите

Изследване в САЩ (вярвам, че и в Европа не е много по-различно) показва, че в един средностатически дом има около 62 токсични химикала, скрити в почистващите продукти. И когато казваме „скрити“ те наистина могат да са скрити. Причината е, че Европейската директива за детергентите (детергенти са всички перилни, измиващи и почистващи препарати) НЕ задължава производителите да упоменават пълния състав на продуктите си. Има определени категории съставки, които са задължени да упоменават и всичко извън този списък може и да не присъства върху етикета. И тук забележете, говорим за категории от съставки, а не за конкретни такива.  А една категория сама по себе си съдържа конкретни съставки, някои от които могат да са абсолютно безопасни, а други – да крият рискове. Т.е. потребителят, дори и да има желание се информира какво съдържа даден почистващ продукт, четенето на етикета, по никакъв начин не му гарантира, че  той ще направи информиран избор.А ние вярваме, че хората имат право да знаят какво внасят в дома си всеки ден чрез перилните, измиващите и почистващите продукти, които ползват. Един от ангажиментите, които сме си поставили като компания пред нашите клиенти, е да бъдем честни и напълно прозрачни за състава на нашите продукти, затова и нищо от нашите съставки не е пропуснато на етикета. Силно се надяваме, обаче едни ден тези регулации в сектора да бъдат променени, така че наистина да бъдат защитени интересите на потребителите.

Изкуствените аромати в перилните, почистващите продукти и в козметиката са сред основните виновници за кожни и респираторни проблеми. Все по-усилено се говори и за връзката им с нарушения в ендокринната система.

Ние - като потребители, сме свикнали обикновено да избираме почистващ, перилен или козметичен продукт именно по аромата, но много искам хората да разберат, че добрите за здравето им продукти не миришат силно. Тук ще дам конкретен пример с омекотителите за пране, които за жалост присъстват масово в ежедневието ни.

Това е продукт, който – първо, в масовия случай, е абсолютно небиоразградим и второ е просто коктейл от алергени и химикали, който не прави нищо освен да създава определено потребителско изживяване. Често едно „необяснимо, безпричинно“ главоболие или хронично безсъние може да се дължи на омекотителя. Сред другите основни виновници за кожни раздразнения и алергии са агресивните изкуствени пенители в измиваните продукти.

Мили хора, избирайте разумно, мислете за здравето си, обичайте природата -- вашият принос има значение!