Употребата на пластмаса увеличава от два до три пъти риска от помятане при бременните жени. Това сочи проучване на Катедрата по публично здраве към Харвардския университет.

„Оказва се, че Бисфенол-А, химикал, който се намира в пластмасата, води до преждевременно раждане, а в някои случаи и до загуба на плода“, споделят учените. По време на проучването те измерили нивата на няколко химикала, съдържащи се в пластмасата, в урината на 396 жени. Измерването протекло преди зачеването и по време на бременността им. То показало, че за жените с по-високи нива на химикали в урината рискът от преждевременно раждане или невъзможност за зачеване е в пъти по-висок. Според специалистите тези химикали са най-вредни в периода преди зачеване, тъй като засягат развитието на яйцеклетките, като предизвикват възпалителни процеси. Така те могат да осуетят забременяването на една жена, както и да навредят на развитието на плода.

Д-р Клеър Макарти от Харвардския университет не участва в проучването, но в своя статия подкрепя колегите си като обръща голямо внимание на последствията от използването на пластмаса от бременни жени. Тя подчертава, че проблемът е голям, тъй като е почти невъзможно опасните химикали да бъдат избегнати, защото се намират буквално навсякъде. Най-вече групата химикали – фталати. Въпреки че в последните години големите компании се стремят да ги отстранят от материалите за изработване на бебешки бутилки и пластмасови бутилки и чаши за многократна употреба, те присъстват на пазара под много други форми. Съдържат се в козметики, опаковки на храни, играчки, пособия за готвене – купи, пластмасови лъжици и прибори, съдържарт се дори и във ваничките предназначени за съхранение на плодове и зеленчуци в хладилниците. Д-р Макарти отваря и темата за влиянието на фталатите над мъжката потентност. Според нея те влияят при голям процент от мъжете, защото водят до безплодие.

В Харвардския университет е проведено и друго изследване – на деца от 1 до 3 години, чиито майки са били с повишени нива на вредни химикали в урината по време на бременността. При част от децата се установява склонност към проблеми с двигателните умения – не само при спорт, но и в ежедневните им занимания. При други учените откриват проблеми с говора.

Въпреки тревожните резултати обаче, специалистите обясняват, че освен употребета на химикали, съдържащи се в пластмасата, би могло и други странични фактори да допринесат за тях.

За бъдещите майки, д-р Клеър Макарти дава няколко ценни съвета как да избегнат употребата на вредните химикали в ежедневието. Ето какво предлага тя:

  • Ограничете използването на пластмаси, особено тези с числото 3 или 7 върху тях. (На всяка пластмасова опаковка е обозначено от кой вид е, като това е записано с номер. Например, номерът на пластмасата на бутилките за многократна употреба винаги е изписан на дъното)
  • Използвайте стъклени, керамични, метални или хартиени съдове за храна и напитки.
  • Опитайте се да купувате храни, които не се предлагат в пластмасова опаковка.
  • Ако трябва да използвате пластмаса, не я слагайте в микровълновата печка, мийте я на ръка, а не в съдомиялната машина, за да ограничите изтичането на химикали.
  • Избирайте козметични продукти, в които не са използвани никакви химикали. Четете добре етикетите им и се интересувайте за всички съставки в тях. Може химикалите да се съдържат в опаковката им. Естетсвени продукти като мед, кокосово масло, сода за хляб, оцет и сол могат да се използват на мястото на много комерсиални изделия за красота.

Учените напомнят, че  бъдещите майки не трябва да забравят да се пазят от вредните химикали и след появата на бебето.

Текст: Деница Янкова