За никой не е тайна - с годините и след раждането на първото или второто дете много често се случва бракът да се превърне в рутина и да започне да губи своя баланс.

Кариера, деца, кредити... понякога е трудно семейството да оцелее. Не е изключено в даден момент партньорите да започнат да се чувстват като съквартиранти. 

 • Той се прибира и пуска телевизора. Не говори, няма желание да прави секс. 
 • Тя се прибира започва да се заема с домакинската работа, чувства се сякаш живее заради децата, липсва ѝ мъжко внимание и ласки, чувства се като домашна прислужница. 
 • Двамата често в мислите си започват да си задават въпроса дали си струва този брак да продължава. 

Как да спасите отношенията си? 

Бракът е жив механизъм и той се променя. Много партньорски двойки забравят тази подробност. Искат всичко да е както преди - в самото начало на връзката или преди появата на децата. Но това рядко е възможно. 

Как да освежим интимните отношения в брака

Щом семейството се увеличи, увеличават се и анагажиментите, проблемите, тревогите. В един момент партньорите губят енергията си за интимна близост. С годините в брака се губи оптимизмът, вярата, често идва загубата на родители или близки, и е нормално да не сме такива, каквито сме били на по 20 години с горещи страсти и емоции. Подхождайки психологически и с разум може и двамата партньори да напишат на един лист отговори на следните въпроси:

 • Какво аз искам от живота си сега? 
 • Какво можем да правим заедно? 
 • Какво можем да правим по отделно?  

Ако не правите нищо заедно, е много вероятно да не получите нищо! Това са взаимно свързани неща. Необходимо е да се постараете да върнете баланса отново, като откриете кое ви прави щастливи, когато сте заедно. Може да спортувате, да пътувате, да танцувате, да учите или да развивате общ бизнес. 

Има едно твърдение, че човек е това, което са неговите избори! Какво е необходимо да избирате?

Първото и най-важно нещо е ефективната комуникация в семейството и между двамата партньори. Ефективната комуникация се гради върху основата на добронамереност, съпреживяване и усещане за свързаност. Освен това, от една страна стои честната позиция на личността, от друга - умението да слушаме с респект своя партньор. Способноста да влезем в обувките на другия, да проявим емпатия – понякога това е висш пилотаж. Друга всеизвестна мисъл е, че “Когато има воля, има и начин.” 

Бракът е поредица от ситуации, за които никой преди това не ни е подготвял, но от вас като партньори се очаква да се справите с тях. И справянето става все по-добре с годините. 

Помощ! Детето е с варицела - какво да правя

Тайната на успешния брак е да се стремите към разбирателство с мъжа ви, да се поставите на неговото място и да търсите път към сърцето му. Когато започнете да го правите тогава, и партньорът ви също ще бъде благоразположен към вас и ще ви дава любовта си. 

Необходимо е да се постараете вече да не подхождате към него от позицията на претенциите, че той ви е длъжен с нещо, понеже сте женени. Вие също не сте му длъжна, вие с него сте равни. Необходимо е да достигнете до ниво, в което всеки от вас двамата да допринася за щастливия живот вкъщи. Изградете хубави семейни традиции, които ви крепят в ежедневието и от сиво го превръщат в цветно. 

Истината във взаимоотношенията и в брака, е че “Каквото повикало, това се и обадило.” Ако вие, като жена предразполагате мъжа, той ще откликне и обратното също е вярно. Въпрос на нагласа, намерение и изпълнение на това намерение.  

Децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в обществения транспорт

Всяка двойка, всеки дом има своите традиции и ритуали. Колкото и странно да звучи, това е един от начините да задържим мъжа до себе си и да го накараме да ни цени повече.

Мозъкът на мъжа работи по линеен принцип и когато създадем даден ритуал, той свиква с него, и за него става важно нещата да се случват по този начин. Това го зарежда. Не е тайна, че мъжът се зарежда с енергия от жената до себе си. И когато тази жена е щастлива, доволна и обичаща себе си, тя е пълна с енергия, която спокойно може да сподели с мъжа до себе си. Ако жената е нещастна, чувства се неоценена, необичана и е неуверена в своята женственост, при нея се забелязва липса на енергия. На практика няма какво да сподели с мъжа, няма капацитет да го зареди.

Освен многото женски практики, които знаем за да се зареждаме и да поддържаме женската си енергия, за тази цел спокойно може да прилагаме в ежедневието си и някои ритуали. 

Д-р Тодор Тодоров: Ключът към здравото дете е закаляването

 • Винаги вечеряйте заедно – това е специално време, в което да си споделяте как е минал денят ви, правите планове, обсъждате решения. 
 • В неделя сутрин, кафето винаги може да го прави мъжът ви.
 • Създайте навика една вечер в седмицата той да отговаря за вечерята (дали ще готви сам, ще поръча нещо или ще излезете да хапнете навън – той избира).
 • Който се е прибрал пръв от работа, посреща другия с целувка.
 • Ходете, хванати за ръце.

Може да си създадете и много други ритуали, които да зареждат и двама ви, а също и да ви сплотяват. Ритуалите притежават силата да ни освободят от стреса и ежедневните перипетии. Те са нещо лично, което те кара да се чувстваш обичан, обгрижен, разбран… Колкото повече общи ритуали имате, толкова по-здрава и хармонична ще е връзката ви. В същото време ритуалите дават усещане за уют и комфорт. Жените, успели да поддържат тези вибрации, се превръщат в безценни за своите мъже.

Текст: Milenita May