Д-р Тодор Тодоров - семеен лекар и педиатър, споделя своите препоръки към новите родители и отговаря на едни от най-любопитните за майките и татковците въпроси.

Първи дни у дома – градуси и навици, какви и колко

Нормата за температурата в стаята е различна в различните географски ширини и особено в представите на родителите. Имам родители, които отглеждат децата си в диапазон от 16 до 26 градуса. Толерансът на детския организъм е по-малък от този на родителите. Каноните на педиатрията повеляват, че нормалната температура за отглеждане на бебето у дома е между 20 и 22 градуса. Като е не по-малко важно температурата да е постоянна. Когато ще къпем детенцето, температурата  в помещението трябва да е около 25 градуса, а тази на водата – 37 градуса. Влажността следва да бъде между 40—60%. Стаята е препоръчително да се проветрява по 10 минути на всеки 2—3 часа.

enlightenedКакви грешки допускат родителите, когато детето заспи?

При температура – можем ли да помогнем с хомеопатия

Ако телесната температура на бебето е повишена, първо не се паникьосваме, а преценяваме дали не е претоплено. Ако е до 37,4 градуса, не се притесняваме. Не даваме антипиретици до 38 градуса. Шуслеровата терапия помага на организма в борбата с инфекцията. Включвам сол №3 Ферум фосфорикум, сол №5 Калиум фосфорикум и при висока температура сол №8 Натриум хлоратум. При бебетата до 6 месеца добавям Имунокинд - 3 х 1 табл. дневно, а при тези над 6 месеца Инфлуцид – 2x1 табл., разтворени в малко вода. 

Ако бебето има проблем с изхождането, възможно е някои педиатри да посъветват родителите да започнат със захранването на бебето от 4-месечна възраст. Удачно ли е да бъде толкова рано? 

Проблемът със запека при бебета не е еднозначен. В първите дни у дома липсата на нормален брой изхождания при кърмено бебе може да се дължи на намалено количество на кърмата, така нар. ,,гладен запек”. Недостигът на витамин Д също може да доведе до функционален запек. Включването на адаптирано мляко отново е честа причина. По световни и европейски препоръки захранването може да започне не по-рано от 17-a седмица, тоест от 4-месечна възраст, и не по-късно от 26-a седмица. Но не трябва да имате очаквания, че захранването ще реши проблема със запека. Напротив, добавянето на храни с по-гъста консистенция често засилва запека. Затова още от раждането, препоръчвам приема на пробиотик в съчетание с пребиотици, така децата преминават по-лесно и по-безболезнено през периода на коликите и пo-рядко имат запек

enlightenedГрешки, които родителите допускат, когато детето е болно

Какво мислите за новите препоръки в световен мащаб при захранване с яйце да се започне не само с жълтъка, но и с белтъка? 

Моята препоръка като педиатър и родител е да се започне с въвеждането на жълтъка по класическата схема и да се изчака с въвеждането на белтъка до след 1-годишна възраст. В менюто на кърмачетата от 6 до 12 месеца трябва да присъства яйчен жълтък през ден.

Много родители предлагат на децата каши със захар, за да са спокойни, че ще бъдат изядени. Има ли друг подход към малките, които отказват каши от просо, ориз, овес и т.н.? 

Не препоръчвам да се добавя допълнително количество захар в кашите. По-удачно е да се опитат други подходи. Първо, сменете марката на кашите. Второ, пригответе кашите с кърма или адаптирано мляко, което ще добави познат вкус и аромат. Трето, може да заложите на домашни каши или дори да ги пропуснете изцяло.

Как да предпазим бебето и малкото дете от чести боледувания? 

Ключът към здравото дете е закаляването. Закаляването на детето започва от раждането и продължава през цялото детство – постепенно, с постоянство и внимание. Започва се с въздушните процедури – разходки на открито. За зимните бебета след 15-ия ден от раждането, а за останалите след 3—5 дни от раждането. Започва се с широко отворени прозорци, първо за 10—15 минути, като за 2—4 дни се стигне до 1 час. След това може бебето да се изведе на балкона, първоначално за 15—20 минути, като времето постепенно се увеличава до 1 ч. След този момент бебето вече е готово за разходки на открито. 

enlightenedБРАВО: Животът на родилката с близнаците е спасен

У дома се правят въздушни бани – оставяте бебето голо при стайна температура отначало за няколко минути и постепенно до 15—20 минути. След 6-месечна възраст продължавате с въздушните бани на открито, като температурата на въздуха трябва да е не по-малко от 20 градуса. От 3—4-месечна възраст може да включите водни процедури с обтриване с мека кърпа, потопена в хладка вода. Не на последно място са слънчевите бани.

Кога да НЕ извеждаме бебето на разходка, има ли такова правило? 

Правило, което спазвах като родител – спазвам и лично за себе си,  е да не се правят разходки при силен дъжд и вятър, интензивен снеговалеж и мъгла. Рискът от преохлаждане се увеличава. Лигавиците стават по-уязвими и следва разболяване. 

Кои са грешките, според Вашия опит, които най-често родителите на бебета допускат относно грижата за тяхното здраве?

Най-честите грешки са свързани с претоплянето и преохлаждането. Често родителите започват с ентусиазъм закаляването, но не спазват основния принцип за постепенност и често преохлаждат детето. Това често води до първата, макар и лека, настинка. В резултат – родителите започват да претоплят детето, често под одобрителния поглед на бабите. 

enlightenedЗахранване на бебето – кога е време за твърда храна

Друга грешка, която допускат, е при захранването. Ентусиазмът ги кара да въвеждат храни, които са препоръчани от нутриционисти, но не и от педиатри. Нерядко това води до бурни прояви, вместо ръкопляскания от коремчето на бебето, за съжаление, по-скоро е възможна дори алергична реакция. Следвайте основните препоръки на педиатрите. Спазвайте сроковете за въвеждане на храните. Не започвайте твърде рано захранването, нито прекалено късно.