Как да върнете страстта и нежността във връзката си с партньора? Възможно ли е да освежите брака си сами или винаги трябва да се консултирате с психолог или сексолог?

С течение на времето сексът при много партньорства става ежедневен и скучен. Често партньорите намират оправдание за това състояние и влизат в самозаблуда, като се оповават на грижата за децата, работата, ежедневните задължения и други подобни. Но рано или късно ще дойде момент (ако все още при вас не е дошъл), когато с копнеж осъзнаете, че отдавна не сте изпитвали ярки чувства към партньора си.

Всяка уважаваща себе си жена знае, колко много сексът и оргазмът са важни за нейното здраве и психичен баланс. Наред с това тя знае, че интимността е необходима за общото благосъстояние на семейството, и на взаимоотношенията ни с партньора.

Какво трябва да направим?

Докосването и допира, това е сила, която въздейства, като магическо съобщение и на двамата партньори. Докосването е важно за всеки човек. Гушкайте се по-често до любимия си, може да го погалите нежно и прегърнете. Докосването не трябва да носи винаги сексуално съобщение.

Може да започнете с едно лесно правило: прегърнете любимия сутрин и вечер преди лягане. Опитайте се да не забравяте за това.

Много клинични психолози пишат в своите книги за силата на допира и докосването. Чували ли сте, че погалването намалява нивата на стрес и дори помага в борбата с инфекциите?

Важно е да знаете, че докосването е обмен на енергии. Опитайте се да вложите любовта си в този тип комуникация. Ако докоснете мъж с усилие, сякаш насила, той ще го почувства. И обратното, когато започнете да влагате топлината и нежността си във вашето докосване, той ще го почувства на по-дълбоко ниво, дори от изречените думи.

Ежедневни малки жестове, любимо ястие, малък подарък изненада, чаша кафе в леглото, свещи за вечеря, чаша вино във ваната - тези малки неща работят невероятно добре.

Много често вашето съзнание „стачкува“ чрез различни мисли:

„Какви свещи, какво вино, ние сме започнали да живеем като съквартиранти, говорим само за деца! Ще ми се изсмее в лицето, ако занеса кафе в леглото. Няма ли някакъв по-надежден и по-лесен начин? За романтика и свещи пишат във всяко списание ... ”.

Да, правят го. Но опитахте ли го? Аз със сигурност знам, че работи. Простите и малки неща ще внесат топлина и нежност във връзката ви, по- късно ще се появи и страстта.

Изненадващи думи за чувства на любов, ако не сте го правили - време е да се замислите!  Близостта с човека до вас е изразяване на положителни чувства. Тук също може да си кажете „Как да разговарям за чувствата, та ние рядко разговаряме изобщо по какъвто и да било повод - „Купи хляб“, „Вземи детето от детската градина“, „Намали звука на телевизора“, „Дай ми сол“ - фрази, които често поставят в рамка комуникацията с любимия човек“.

Толкова сме заети с работа, дом, деца, че нямаме време за другите важни неща. Научете се да говорите с мъжа си. Опитайте да го наречете „любими или любов" днес. Наблюдавайте промяната. Опитайте се да имате споделен опит с партньора си. И сега не говорим за деца (апартамент, заеми, кола, наем, храна). Този споделен опит трябва да засяга само вашите взаимоотношения и интереси като интимна двойка. Например ходене на театър, пътуване, гледане на хубав филм, четене на книги вечер, приготвяне на романтична вечеря. Когато обхватът на темите за комуникация се увеличи, ще се появи интерес един към друг и ще освежите отношенията си.

Хубави дрехи? Да, те са важни, но по някаква причина продължаваме да носим безинтересни одежди вкъщи по старомоден начин: опънати тениски, скучни спортни клинове, халати. Този външен вид изобщо не привлича или събужда сексуалното желание. Не забравяйте, че не трябва да прехвърляте цялата вина за липсата на секс само върху съпруга си. Вие сте във връзка, за която всеки има своя дял от отговорността. Ако искате промяна, започнете да се променяте. Какво сте готови да промените в себе си днес, така че утре съпругът ви да ви гледа с други очи? Да облечете хубава рокля вкъщи е нещо дребно, което със сигурност ще прерасне в голямо. Разбира се, не забравяйте за бельото (дантела, кадифе или фина копринена материя), то е от значение за вашето самочувствие и за това партньорът ви да се чувства специален.

Правете комплименти - толкова лесно и елементарно, че не му отдаваме никакво значение. Но така обикновено се случва: големите значения се крият в малките неща. Кажете на мъжа си, че му се възхищавате. Харесвате гласа му, ръцете, очите. Вие сте луди по силния му гръб, чувствените устни, уверената походка. В крайна сметка нещо от този човек ви е привлякло, нещо ви е накарало да пожелаете да сте заедно преди години. Ако ви е трудно да правите комплименти, запишете ги на хартия.

Мъжът следва женската енергия на желанието, той не може да ѝ устои. Затова започнете да работите със своята страст, научете се да усещате тялото си, намерете желанието си. Спомнете си какъв еротичен или романтичен филм сте гледали последния път. Струва си да добавите капка чувственост и удоволствие към живота си и интересът на съпруга ви ще се увеличи експоненциално. Ако имате проблеми с връщането на страстта и чувствеността във връзката, потърсете подкрепа от психолог.

Арт Бъкуолд е написал:

  • Не е важно колко дни има в живота ти, важно е колко живот има в дните ти.
  • Не е важно какво имаш в живота си, важно е кого имаш в него.
  • Не е важно какво си получил в живота, важно е какво и на кого си дал.
  • Не всичко се плаща с пари. За най-важните неща, плащаме с късчета от душата си!

 

Текст: Milenita May