От 1 февруари всички деца до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в обществения градски транспорт и междуселищния транспорт. Това потвърди на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. 

Училище за родители - Грип и вирусни инфкеции при бебета. Разговор с педиатър

Решението е взето на днешното правителствено заседание, потвърди той. Мярката влиза в сила в началото на февруари, ще продължи до края на календарната година и ще засегне децата до 10-годишна възраст. 

Д-р Тодор Тодоров: Ключът към здравото дете е закаляването

„Всички учащи ще пътуват със 70% намаление, досега пътуваха с 20%“. Увеличихме и компенсациите за намалено пътуване за хората в пенсионна възраст от 20% на 40%“, обяви още вицепремиерът Алексиев. 

Вентрологът Димитър Иванов: Правете деца, хора - страхотно е да си родител!

„Бюджетът на мярката е 73 млн. лева. Те са осигурени главно от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас“, допълни още той. 

Алексиев посочи още, че Министерският съвет е увеличил с допълнителни 27 млн. лева компенсациите за т. нар. нерентабилни линии от междуселищния превоз, за да може всички пътници да имат достъп до необходимия им транспорт. 

Той коментира и темата с изработването на нов механизъм, който да компенсира високите цени на горивата, след отпадането на мярката с 0,25 стотинки отстъпка на литър. „Работим по тази мярка. Предполагам, че тя трябва да бъде обявена февруари. Ние гледаме финансите и приоритетно работим за уязвимите групи. Със свободния финансов ресурс ще работим и по другата мярка за компенсиране на горивата с ваучери“, уточни Христо Алексиев. 

В Румъния отваря врати детска онкологична болница, изградена изцяло с дарения

"Столична община има правото на своя собствена политика по отношение на транспорта", коментира Христо Алексиев след въпрос от журналисти, свързан със заявената готовност за стачни действия на водачи от столичния градски транспорт. 

Източник: БТА