Варицелата е инфекция, причинена от вируса варицела-зостер. Той причинява сърбящ обрив с малки, пълни с течност мехури. Варицелата е силно заразна за хора, които не са минали през болестта, или не са ваксинирани срещу нея. Днес има ваксина, която предпазва децата от варицела.

Ваксината срещу варицела е безопасен и ефективен начин за предотвратяване на варицела и нейните възможни усложнения.

СИМПТОМИ

Сърбящият мехурен обрив, причинен от инфекция с варицела, се появява 10 до 21 дни след излагане на вируса и обикновено продължава около пет до 10 дни. Други признаци и симптоми, които могат да се появят един до два дни преди обрива, включват:

 • Температура;
 • Загуба на апетит;
 • Главоболие;
 • Умора и общо неразположение.

След като се появи обривът от варицела, той преминава през три фази:

Помощта за инвитро процедури в Горна Оряховица е увеличена на 2000 лева

 • Розови или червени подутини (папули), които избухват за няколко дни;
 • Малки, пълни с течност мехури (везикули), които се образуват за около един ден и след това се спукват и изтичат;
 • Крусти и струпеи, които покриват спуканите мехури и отнема още няколко дни, за да заздравеят.

Нови подутини продължават да се появяват в продължение на няколко дни, така че може да имате и трите етапа на обрива - подутини, мехури и струпеи - по едно и също време. Можете да разпространите вируса на други хора до 48 часа преди появата на обрива и вирусът остава заразен, докато всички спукани мехури не се покрият.

Заболяването обикновено протича леко при здрави деца. В тежки случаи обривът може да покрие цялото тяло и могат да се образуват лезии в гърлото, очите и лигавиците на уретрата, ануса и вагината.

КОГА Е ВРЕМЕ ЗА КОНСУЛТАЦИЯ С ЛЕКАР 

Ако смятате, че вие ​​или вашето дете имате варицела, консултирайте се с вашия лекар. Той обикновено може да я диагностицира, като прегледа обрива и вземе предвид други симптоми. Вашият лекар може също да предпише лекарства за намаляване на тежестта на варицелата и лечение на усложнения, ако е необходимо. За да избегнете заразяването на другите в чакалнята пред лекарския кабинет, обадете се предварително за среща и споменете, че смятате, че вие ​​или вашето дете може да имате варицела.

В УМБАЛ Токуда бебе се ражда по време на традиционния ритуал по случай Бабинден

Също така уведомете вашия лекар, ако:

 • Обривът се разпространява в едното или двете очи;
 • Обривът става много червен, горещ или чувствителен. Това може да означава вторична бактериална кожна инфекция;
 • Обривът е придружен от замаяност, дезориентация, ускорен сърдечен ритъм, задух, треперене, загуба на мускулна координация, влошаваща се кашлица, повръщане, схванат врат или температура над 38,9 градуса;
 • Някой в домакинството има проблем с имунната си система или е на възраст под 6 месеца.

ПРИЧИНИ

Инфекцията с варицела се причинява от вируса варицела-зостер. Може да се разпространи чрез директен контакт с обрива. Може също да се разпространи, когато човек с варицела кашля или киха и вие вдишвате въздушните капчици.

Kолеж за бебета отвори врати за първи път в България

РИСКОВИ ФАКТОРИ

Рискът да се заразите с вируса варицела-зостер, който причинява варицела, е по-висок, ако не сте карали варицела или не сте ваксинирани срещу варицела. Особено важно е хората, които работят в детски заведения или в училище, да бъдат ваксинирани.

Повечето хора, които са имали варицела или са били ваксинирани срещу варицела, имат имунитет. Малко хора могат да се разболеят от варицела повече от веднъж. Ако сте били ваксинирани и повторно се разболеете от варицела, симптомите често са по-леки, с по-малко мехури и лека или никаква температура.

УСЛОЖНЕНИЯ 

Варицелата обикновено е леко заболяване, но може да бъде сериозно и да доведе до усложнения, включително:

 • Бактериални инфекции на кожата, меките тъкани, костите, ставите или кръвния поток (сепсис);
 • Дехидратация;
 • Пневмония;
 • Възпаление на мозъка (енцефалит);
 • Синдром на токсичен шок;
 • Синдром на Reye при деца и тийнейджъри, които приемат аспирин по време на варицела;
 • Смърт.

КОЙ Е ИЗЛОЖЕН НА РИСК?

Хората, които са изложени на по-висок риск от усложнения от варицела, са:

 • Новородени и кърмачета, чиито майки никога не са имали варицела или не са ваксинирани;
 • Юноши и възрастни;
 • Бременни жени, които не са имали варицела;
 • Пушачите;
 • Хора, чиято имунна система е отслабена от лекарства, от химиотерапия, или от заболяване като рак или от ХИВ;
 • Хора, които приемат стероидни лекарства за друго заболяване или състояние като астма.

ВАРИЦЕЛА И БРЕМЕННОСТ 

Ниското тегло при раждане и аномалиите на крайниците са по-чести при бебета, родени от жени, които са заразени с варицела в началото на бременността. Когато една майка е заразена с варицела през седмицата преди раждането или в рамките на няколко дни след раждането, нейното бебе има по-висок риск от развитие на сериозна, животозастрашаваща инфекция.

Грешки, които родителите допускат, когато детето е болно

Ако сте бременна и не сте имунизирани срещу варицела, говорете с вашия лекар за рисковете за вас и вашето неродено дете.

ВАРИЦЕЛА И ХЕРПЕС ЗОСТЕР

Ако сте имали варицела, вие сте изложени на риск от усложнение, наречено херпес зостер. Вирусът на варицела-зостер остава във вашите нервни клетки, след като кожната инфекция е излекувана. Много години по-късно вирусът може да се активира отново и да се появи отново като херпес зостер - болезнена група от краткотрайни мехури. По-вероятно е вирусът да се появи отново при по-възрастни хора и хора с отслабена имунна система.

Болката от херпес зостер може да продължи дълго след като мехурите изчезнат. Това се нарича постхерпетична невралгия и може да бъде доста тежко.

Ваксината срещу херпес зостер (Shingrix) се препоръчва за възрастни, които са имали варицела. Shingrix е одобрен и се препоръчва за хора на възраст 50 и повече години, включително тези, които преди това са получили друга ваксина срещу херпес зостер (Zostavax). 

ПРЕВЕНЦИЯ 

Ваксината срещу варицела е най-добрият начин за предпазване от варицела. Експертите от CDC изчисляват, че ваксината осигурява пълна защита от вируса за близо 98% от хората, които получават и двете препоръчителни дози. Когато ваксината не осигурява пълна защита, тя значително намалява тежестта на варицелата.

Ваксината срещу варицела (Varivax) се препоръчва при:

 • Малки деца. Децата получават две дози ваксина срещу варицела - първата на възраст между 12 и 15 месеца и втората на възраст между 4 и 6 години - като част от рутинния график за ваксиниране в детска възраст.
 • Ваксината може да се комбинира с ваксината срещу морбили, паротит и рубеола, но при някои деца на възраст между 12 и 23 месеца комбинацията може да увеличи риска от температура и гърчове. Обсъдете плюсовете и минусите на комбинирането на ваксините с педиатъра.
 • Неваксинирани по-големи деца. Деца на възраст от 7 до 12 години, които не са били ваксинирани, трябва да получат две наваксващи дози от ваксината срещу варицела, приложени през интервал от най-малко три месеца. Деца на 13 или повече години, които не са били ваксинирани, също трябва да получат две наваксващи дози от ваксината, приложени през поне четири седмици.
 • Неваксинирани възрастни, които никога не са боледували от варицела и са изложени на висок риск от заразяване. Това включва здравни работници, учители, служители по грижи за деца, международни пътници, военен персонал, възрастни, които живеят с малки деца и всички жени в детеродна възраст.
 • Възрастни, които никога не са боледували от варицела, или са били ваксинирани, обикновено получават две дози от ваксината в интервал от четири до осем седмици. Ако не си спомняте дали сте имали варицела и дали сте ваксинирани, кръвен тест може да определи вашия имунитет.

Ваксината срещу варицела не е одобрена за:

 • Бременни жени;
 • Хора, които имат отслабена имунна система като тези, които са заразени с ХИВ, или хора, които приемат лекарства за потискане на имунната система;
 • Хора, които са алергични към желатин или антибиотика неомицин.

Говорете с вашия лекар, ако не сте сигурни дали имате нужда от ваксината. Ако планирате да забременеете, консултирайте се с вашия лекар отново.

БЕЗОПАСНО И ЕФЕКТИВНО ЛИ Е? 

Родителите обикновено се чудят дали ваксините са безопасни. Откакто ваксината срещу варицела стана достъпна, проучванията постоянно я откриват като безопасна и ефективна. Страничните ефекти обикновено са леки и включват зачервяване, болезненост и рядко малки подутини на мястото на инжекцията.     

Източник: https://darik.bg/