МайкиНаСцената е минипроект на 9 МЕСЕЦА, в който представяме успешни в своя професионален път дами и майки. Някои хора смятат, че двете неща са напълно несъвместими. Главната героиня в настоящия разговор обаче е доказателство точно за обратното – децата не пречат на кариерата и не са причина да се откажем от своите цели, мечти и стремежи.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Срещаме ви с Анита Маркова, основател на проекта  Fit Mama. Tя е на 33 години, а първото си дете ражда на 27. Вярва, че това, което е писано да се случи на човек, рано или късно го намира. Основната ѝ професия на консултант по хранене и треньор стартира след лична история, свързана с откриването на множество хранителни непоносимости, вследствие на които отключва психо-емоционален проблем, наречен ,,булимия”. Това мотивира Анита да започне да се образова по темите хранене и човешка психология. След което завършва своето образование за треньор и диетолог, започва да работи с много момичета, които искат да подобрят здравето и физическата си форма, както и с такива, страдащи от хранителни разстройства.

След появата на първото ѝ детенце подготвя своята първа книга ,,Богинята в Теб – Библия за пътя към по-доброто”. Това е нейният начин да се справи със следродилния период. Така се появява и ,,Фит Мама” – проект за здравословен начин на живот във всеки период от живота. Не след дълго Анита създава блога fitmama.bg, както и бранда Fit Mama®, заедно със сайта shop.fitmama.bg. Красивата майка разширява своя кръг от знания и завършва специализация ,,Хранене и двигателна активност по време на бременност, и възстановяване след раждането”. Към момента помага на много бъдещи мами да дават най-доброто на телата си, да имат здрава и красива бременност, също да се възстановят физически и психически след раждането.

Ето какво ни сподели Анита…

Как се справяш едновременно с професионалните отговорности и тези на майка, съпруга и домакиня?

Чувствам се като Шива (ха-ха) -- със сто ръце. Докато с едната ръка държа бебето, с другата храня другото мъниче. След малко се усещам, че отговарям на въпросите тук, докато приспивам третото дете…Трудно е, но си заслужава. Не мога да отрека, че имам безрезервната помощ на Максим /мъжа до мен/, както и на моята Майка, без чиито отдаденост и съпричастност не бих се справила. И тук е моментът да й благодаря, че дава времето си и отново преминава през трудното ежедневие в гледането на малки деца заедно с мен.

КАЛКУЛАТОР ЗА ТЕРМИНА

А в ролята на съпруга -- не мисля, че се справям толкова добре, защото всяко начало след ново раждане е свързано с 24/7 отдаденост към бебето. В моя случай -- и кърмене на двете ми деца, които са породени. Общо взето имам около 20 кърмения на ден. Затова мога само да се извиня и да благодаря на моя мъж за търпението. Вярвам, че все повече мъже биха били всеотдайни в тези първи месеци с бебето вкъщи, когато майката е отдадена на бебето.

За любимия мъж

Бях се зарекла никога да не изляза с мъж от социалните медии, но Фейсбук и един много вдъхновяващ негов коментар бяха причината да привлече вниманието ми! Месец по-късно ние заживяхме заедно (още щом се видяхме). След три месеца напуснахме дори държавата и се отправихме към Малта, а там още на първата година след запознанството ни, вече очаквахме своя първи син -- Максимус. ❤

Все още голяма част от бъдещите майки не се хранят пълноценно през бременността, това води до някои физически и емоционални състояния Какъв е изходът?

Изходът е да започнат да четат повече за бременността и колко е важно всичко, което приемат в този период -- че това е първото, което дават на бебетата си. Да знаят, че не е нужно да се хранят за двама, защото в телата им има запаси и природата така е устроена, че винаги са налице хранителни вещества за плода. Проблемът е, когато майката не се храни целесъобразно. Тогава ще страда нейният организъм – кожа, коса, нокти и тн.

Съветът ми е да следват доказали се специалисти в областта и да вземат информиран избор. По време на втората ми бременност с Аннабел създадох програма, която е насочена изцяло за периода на бременността. Нарекох я ,,Бременна Фит Мама”. Тя дава всичко необходимо на една бременна жена в този период -- как да тренира, как да се храни, как да предотврати покачване на много килограми, целулит, стрии и т.н. Едно богатство, в което събрах всички натрупани знания и целия си съзнателен опит по време на бременността. Програма, която е помогнала на много жени да имат здрава и щастлива бременност. Така се елиминира шансът от следродилна депресия и ниско самочувствие – когато майките знаят, че са дали най-доброто на телата си с направения информиран избор.

Запозната ли си с диагнозата ,,гестационене диабет‘‘ и като цяло диабет – знаем, че процентът на боледуващите се увеличава, дори бебета се раждат с това заболяване, а храната, движението имат огромно значение, нали?

Да! Аз не съм лекар, но имам познания как можем да предотвратим покачването на кръвната захар, което е свързано с това състояние. С мен се свързват момичета с инсулинова резистентност, която всъщност е преддиабетно състояние. С тях започваме диета, базирана на балансирано хранене с пълнозърнести храни, достатъчно количество белтъчини и растителни мазнини. Често хранене на всеки 3 часа в умерени количества. По време на бременност ми прави впечатление, че доста майки са склонни да прекаляват с пиенето на фрешове и яденето на много плодове, което също може да бъде предпоставка за отключване на такова състояние. Фрешът е беден на хранителни вещества, заради липсата на пулпата или власинките на плодовете, в които се крият така полезните фибри. В същото време е богат на бързи въглехидрати, които са главния виновник за покачването на кръвната захар. Затова е важно какво количество приемаме и тук стигаме до извода, че най-полезните храни са тези, консумирани с мярка. Двигателната активност също е изключително важна и по време на бременност. Затова бъдещите майки не трябва да имат притеснения и ако не могат да се справят сами да се консултират с доверени специалисти в областта.

В своя Инстаграм ти даваш ценни съвети и относно кърменето – с какви предизвикателства по отношение на този красив момент се сблъскват повечето жени?

Да, това е моя много любима тема и се старая да мотивирам все повече млади майки да кърмят своите бебета. Лично аз съм преминала през много тежки предизвикателства, но това не ме е отказало да кърмя и трите си деца, а двете от тях -- тандемно. Запушени канали, разранени до кръв зърна, препълнени гърди, мастит с над 40° температура, кърмене денонощно на всеки 2 часа в продължение на повече от година, кърмене на две деца и какво ли не. Това е само част от моя личен опит с три кърмени бебета и знам следното --  при много жени това се случва. И въпреки всичко им казвам:  ,,Мами, кърмете! Това е период и ще отмине, но това, което давате на бебетата си, остава за цял живот!”. Затова създадох и такава програма ,,Фит Мама кърми”, която помага точно на такива жени.

Защо е важно всъщност да кърмим бебето, а да не посягаме мигновено към адаптираното мляко?

Кърмата е първият незаменим имунитет, който можем да дадем на своето бебе. Коластрата е най-мощното средство срещу всякакви патогени. Има проучвания, които доказват, че кърмените бебета боледуват по-рядко, освен това кърмата е превенция за много други заболявания в по-напреднала възраст като респираторни, сърдечно-съдови, чревни инфекции, алергии, астма, диабет, затлъстяване...

Психологът д-р Менис Юсри: Научете децата си, че щастливите хора постигат мечтите си

Също така кърменето е изключително полезно и за майката като превенция против ракови заболявания. Освен това кърмещите майки могат да възвърнат формата си от преди бременността много по-бързо. Доказано е, че кърменето има отношение и за прибирането на матката след раждането. Връзката, която се създава между майката и бебето, е несравнима. Да се гледате очи в очи с малкото човече и да виждате как сте целия му свят -- това е великото творение на майката природа.

Как премина твоята последна бременност – имаше ли трудни моменти?

Мога да кажа, че моята трета бременност беше като подарък – най-лека от всичките. Тренирах почти до края на бременността, качих отново малко килограми, прекарах я почти цялата на морето и бях в прекрасно настроение. Единственото, което ме притесняваше повече от предните пъти, беше самото раждане, защото вече бях преминала през две естествени и знаех какво предстои. Факт, който не ми попречи да родя отново естествено, без упойка и окситоцин, а точно както мечтаех да бъде – нашия син да дойде тогава, когато той е решил.

Няма как да не попитаме и за първите (безсънни) седмици с новия член във вашето семейство…

Ах, темата за съня ми е чужда от години (ха-ха-ха) и този път не ми се размина. Най-дългият ми сън е два часа, защото се кърмим долу-горе на такъв интервал. И ако имам късмета през нощта да се нахрани и да заспи, получавам два пъти по два часа възможност да спя. Трудно е, но знам, че е период и ще отмине. Благодарна съм, че мога да разчитам на моята майка, както споделих, и това някак ме прави по-спокойна, защото не мисля за Макси и Аннабел, за които, когато тя е вкъщи, поема грижите. Моят мъж -- също. Децата си искам да отгледам в спокойна среда, обградени от много любов. Мечтая да ги направя добри хора и вярвам, че личният пример е най-доброто, което можем да им дадем. Започнах много да чета за позитивното родителство и се старая да го прилагам с тях. Признавам си, че не ми е лесно, понеже за мен това е съвсем нов подход, но много ми харесва и осъзнах, че той учи не само тях, а и нас -- родителите. Прави ни много по-спокойни и позитивни.

Анна Гуркова: Децата са най-добрата инвестиция, която човек може да направи

Многодетна майка – смелост или…?

Много майки в днешно време се страхуват да забременеят по една или друга причина, други не могат и да си помислят за второ дете, а да не говорим за трето. Има и такива като мен, които мечтаят да имат много деца, защото знаят какво могат да им дадат като възпитание и мироглед. Гледам на децата като на наши продължения, като бъдещето на света! Аз искам да оставя истински Хора след себе си - стойностни, с принципи, справедливи, добри. Нека сме повече такива родители, които мислят по-дълбоко на тази тема. Трудно се гледат деца, трудно се създават Хора. Това е голяма отговорност и смелост във времената, в които живеем. Винаги можем да намерим причини да нямаме въобще или повече от едно дете - липса или недостатъчно пари, безвремие, развитие на кариера и тн. Децата са най-големият смисъл на човечеството. Да оставим гените си след нас по няколко пъти, е шанс да променим света
към по-доброто, за което всички мечтаем. Бъдете смели и благословени да случвате чудеса!

Наталия Кобилкина: Родителството не е да родиш дете, родителството е да го отгледаш, възпиташ и подкрепяш през цялото му съществуване

Твоето послание към всички жени, които имат нужда от Ново Аз…

Момичета, вярвайте в себе си и в безграничния потенциал, който имате. Мечтайте смело и не се страхувайте да излезете от зоната си на комфорт. Знайте, че първата крачка към промяната, е да се изправите лице в лице със страховете си. Поставете си високи цели и дори една десета от тях да постигнете, ще бъде успех! Няма лесен път към него, но винаги си заслужава. Насладете се на пътя, защото времето на върха е кратко, но именно пътят към него се помни вечно.